Vágólapra másolva!
Egy magyar játékos egészen biztosan ott lesz a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésein a következő szezonban: Szabics Imre a VfB Stuttgart színeiben. A svábok nagy meglepetésre végeztek második helyen a Bundesligában, annak ellenére, hogy a játékoskeret szinte egyáltalán nem változott az előző idényhez képest. A klub most sem áll sokkal jobban anyagilag, de a vezetőség azért egy minimális összeget Felix Magath rendelkezésére bocsátott, és így már négy új szerzemény is érkezett az egyesülethez, és továbbiak várhatóak - azonban egyikük sem tartozik a túlságosan ismert vagy elismert focisták közé.

A VfB Stuttgart két évvel ezelőtt még a kiesés ellen küzdött a Bundesligában, és Felix Magath mentette meg a gárdát attól, hogy búcsúzzon a legjobbak közül. Nem sokkal később kiderült, hogy az egyesület előző elnöke, Hans Meyer-Vorfelder (aki érdekes módon jelenleg a Német Labdarúgó Szövetség, a DFB elnöke) nem kis adósságot halmozott fel, és ennek köszönhetően a klub takarékosságra kényszerült, ami egyben azt jelentette, hogy nem sok pénz maradt az új igazolásokra.

Az elmúlt két esztendőben csupán egy focistát szerződtetett a klub: a portugál Fernando Meira az előző szezon közben érkezett, rajta kívül csupa saját nevelésű vagy korábban kölcsönadott futballista került fel a kerethez. Felix Magath mester azonban a fiatal focistákból egy rendkívül ütőképes csapatot rakott össze, amely, kiegészülve néhány olyan rutinos játékossal, mint Zvonimir Soldo vagy Kraszimir Balakov, szenzációsan szerepelt a legutóbbi pontvadászatban, és egészen a második helyig menetelt, amivel kvalifikálta magát a BL-be.

Időközben az egyesület vezetőségében is zajlott az élet, a Magathtal együtt érkező sportmenedzsert, Ralf Rüssmannt az elnökség néhány tagja "kigolyózta", aminek köszönhetően a tréner teljhatalmat kapott a klubon belül. A bajnokság végeztével ugyan felmerült annak a lehetősége, hogy a szakvezető távozzon a Stuttgarttól, leginkább a Schalke 04 hívta, ám Magath végül úgy döntött, hogy nem hagyja félbe, amit elkezdett, és újabb két évre aláírt a svábokhoz. Ezzel egyedülálló helyzet alakult ki az egyesületnél, hiszen nincs még egy Bundesliga-klub, amelynél a tréner döntene minden sportbéli kérdésben: mind klubnál legalább egy sportigazgató található, akivel a szakvezetőnek egyezkednie kell a játékosigazolásokkal és a szerződéshosszabbításokkal kapcsolatban.

Magath maradásához persze az is hozzájárult, hogy a vezetősége teljesítette azon kérését, amely szerint a szakvezetőnek ötmillió euró áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megerősítse a játékoskeretet a következő szezonra, mivel a Stuttgart nem szeretne pofozógép lenni a BL-ben, és a Bundesligában is szeretne hasonlóan jól szerepelni. Ez az összeg nem valami sok, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy nem csak az új szerzeményekre kellett jutnia belőle, hanem a lejáró szerződésű focisták kontraktusának meghosszabbítására is: a kulcsemberek közül Kevin Kuranyi, Andreas Hinkel és Ioannisz Amanatidisz is új szerződést kapott, amely természetesen kedvezőbb feltételeket tartalmaz a számukra, mint az eddigi.

A szakvezető azonban eddig rendkívül jól gazdálkodott, hiszen már négy új szerzemény is érkezett a klubhoz, azonban egyikükért sem kellett egyetlen eurót sem kifizetni - igaz, ennek az volt az ára, hogy a nemzetközi porondon nem túlságosan ismert, fiatal játékosok kerültek a csapathoz. Az egyik fő célkitűzés a támadósor megerősítése volt, hiszen Sean Dundee az Austria Wienbe távozott, és a román Viorel Ganea szerződését sem hosszabbították meg, vagyis valószínűleg ő is elhagyja a klubot. Az már a szezon közben eldőlt, hogy a Nürnberg fiatal brazil támadója, Cacau a Stuttgartban folytatja, és kevéssel a bajnokság befejezése után arra is fény derült, hogy Szabics Imre is érkezik a támadósorba. Két fiatal játékosról van szó, akiknek leigazolása kissé rizikósnak tűnik, hiszen egyikük sem bizonyított még komolyabb bajnokságban: Cacau az előző idényben ugyan villogott, de a legutóbbi pontvadászatban már nem remekelt, Szabics pedig eddig "csak" az osztrák bajnokságban mutatta be tehetségét.

A másik két szerzemény a középpályára érkezett, és egyikük teljességgel ismeretlen volt még a német futballt tudorai számára is: Philip Lahm ugyanis eddig csak a Bayern München amatőrcsapatában szerepelt, igaz, tagja a korosztályos német válogatottnak. A mindössze 19 éves futballista (aki egyébként nem csak védekező középpályásként, hanem jobbhátvédként is bevethető) jól illeszkedik abba a folyamatba, amely során Magath igyekszik fiatal, még sikerre éhes labdarúgókat beépíteni a csapatba. Ez a kitétel a negyedik új szerzeményre, a horvát Jurica Vranjesre csak részben igaz, hiszen ő 15-szoros horvát válogatott, ott volt a tavalyi világbajnokságon, és a Bayer Leverkusennel tavaly BL-döntőt játszott. Igaz, a gyógyszergyáriaknál csak kiegészítő embernek számított, és igazából még ő sem nyert semmilyen trófeát.

Az erősítés, vagy másképpen a keretbővítés ezzel még nem ért véget, mert Magath mindenképpen szeretne még egy rutinos támadót vagy támadó középpályást szerződtetni (a visszavonuló Balakov pótlására), de túl sok lehetősége itt sincsen, ami a kiszemelteken is látszik: az osztrák gólkirály, a belga Alex Lawaree, aki az SW Bregenzben játszik, de már a 700 ezer eurós vételár is soknak számít a stuttgartiaknak, illetve a horvát Giovanni Rosso, aki a Maccabi Haifa játékmestere. A svábok ezen kívül még egy kapust is akarnak igazolni, konkrétan a török Denizlispor hálóőrét, Dirk Heinent, akivel Magath korábban, az Eintracht Frankfurtnál már dolgozott együtt. Érte a törökök maximum százezer eurót kérhetnek - ez még belefér a Stuttgart keretébe.