Vágólapra másolva!
Még az sem biztos, hogy befejezik a Konföderációs-kupát, miután a csütörtöki, első elődöntőt tragédia árnyékolta be. A Kamerun-Kolumbia összecsapás 72. percében a félpályán sétáló afrikai csatár, Marc-Vivien Foe hirtelen összeesett, s a gondos orvosi segítség ellenére 45 perccel később elhunyt. A francia-török elődöntőn a hazai játékosok és a szövetségi kapitány sírt, Henry társának ajánlotta gólját, s annak ellenére, hogy Sepp Blatter bejelentette, a döntőt mindenképpen megrendezik, a döntő szót Kamerun mondja majd ki. A futballvilág pedig gyászol, s értetlenül áll az eset előtt.

Képgaléria a tragédiáról

Teljes döbbenet telepedett a futballvilágra: a Konföderációs-kupa elődöntőjének 72. percében, mérkőzés közben összeesett Marc-Vivien Foe, a kameruni labdarúgó-válogatott és a Manchester City csatára, s hiába próbálták újraéleszteni, már nem sikerült visszahozni az élők sorába. A játékost azonnal orvosi ellátásban részesítették, a televízión keresztül lehetett látni, amint szemei fennakadtak, nem lélegzett - mellesleg amíg a pályáról hordágyon vitték lefelé, még le is ejtették. Az orvosi stáb tagjai 45 percen keresztül próbálkoztak a lehetetlennel, mindhiába.

"Miután Foe összeesett a pályán, azonnal elsősegélyben részesítettük. A játékos még élt, amikor a lyoni Gerland-stadion orvosi központjába került, ahol végül meghalt. 45 percen keresztül próbálkoztunk, de nem reagált semmire. Arról viszont még korai beszélni, mi okozhatta halálát. Nagyon szomorú nap ez a labdarúgás és a FIFA életében, ennél többet nem tudok jelen pillanatban mondani" - nyilatkozta Alfred Müller, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség orvosi ellenőre a találkozót követően. Jean-Marcel Ferret, a francia válogatott orvosa szerint valószínűleg krónikus értágulat vezetett a 28 éves Foe halálához. "Azok alapján, amit az esetről hallottam, feltételezhető, hogy vénafal-szakadás okozta a halálát" - nyilatkozott Ferret.

"Foe csodálatos játékos volt, állandóan mosolygós, szerény, a játékhoz alázatos labdarúgó. Ő szerezte csapatunk eddigi utolsó gólját a Maine Roadon" - nyilatkozta könnyeivel küszködve John Wardle, a Manchester City elnöke.

Szívbaj a sportpályán
Megpróbáltuk feldolgozni az elmúlt évtized legismertebb eseteit, amelyekben a szív betegségei játszották a főszerepet.
Részletek>>>


A hír hallatán a fanatikus City-rajongók megostromolták a klub honlapját. "Biztos vagyok abban, hogy ezekben a szomorú időkben Foe családja érezheti mély együttérzésünket, s azt, hogy gondolataink csak velük vannak" - írta az egyik szurkoló. A fórumhoz csatlakoztak más klubok rajongói is, így a Derby-fanatikustól a Manchester United-őrültig mind-mind sajnálkozását fejezte ki az ellenfél halálával kapcsolatban. "Ültem a tévé előtt és néztem a történteket. Fel sem fogtam. A másik elődöntő, a francia-török mérkőzés előtt jelentették be a hírt, s az egyperces gyászszünet alatt azt néztem, ahogy gyermekeim együtt sírtak a tévé előtt a francia játékosokkal. Nagyon fog hiányozni a világ labdarúgásából" - írta a Fletcher család.

Az elődöntők eredményei.
Részletek>>>


"Marc-Vivien Foe úgy marad meg emlékeinkben, mind az örökké bájos fiú, az életöröm valódi megtestesítője. Marc, sohasem feledünk" - áll az Olympique Lyon hivatalos közleményében.

A FIFA elnöke, Sepp Blatter a szomorú pillanatokban sem feledkezett meg "üzleti érzékéről", s azonnal bejelentette, a döntő nem marad el. A franciák csapatkapitánya, Marcel Desailly azonban nem biztos abban, hogy le kellene játszani a finálét. "Teljesen megérteném, ha Kamerun visszalépne a mérkőzéstől" - nyilatkozta a védő.