Vágólapra másolva!
A Tottenham United drukkereinek a legutóbbi szezonban ismét csalódniuk kellett: noha a bajnokság kezdete előtt bíztak abban, hogy kedvenceik végre hagyományaikhoz méltóan szerepelnek, és az idény közben volt is olyan időszak, amikor a Spurs bíztatóan játszott, de a gárda végül csak a tizedik lett, vagyis ismét lecsúszott a nemzetközi porondról. A vezetőség azonban már áprilisban jelezte, hogy a trénernek, Glenn Hoddle-nak lesz lehetősége az erősítésre a nyáron, és egyelőre úgy tűnik, hogy az elnökség be is tartja a szavát.

A Tottenham utoljára 1990-ben végzett az első hatban az angol élvonalban, márpedig Angliában ahhoz, hogy egy csapat kilépjen a nemzetközi porondra, legalább hatodiknak kell lenni, vagy meg kell nyerni valamelyik kupát, és az elmúlt évtizedben ez utóbbi is csak egyszer jött össze a klubnak: 1999-ben a ligakupát hódította el. Az egyesület szép lassan a középszerűségbe süllyedt vissza, és a szurkolók nagyon bíztak abban, hogy az egykori legendás játékos, Glenn Hoddle a kispadon is képes lesz olyan teljesítményt nyújtani, mint egykor a pályán. A csapat nem is kezdte rosszul a szezont, és még februárban is a hetedik helyen tanyázott, csak egy ponttal lemaradva a hatodiktól, de az utolsó fordulókra kiengedett az együttes, és végül csak a tizedik pozíciót szerezte meg. Az egyesület vezetősége azonban már áprilisban váltig hangoztatta, hogy a klub anyagi helyzete stabil, és Hoddle-nak közel nyolcmillió font áll majd a rendelkezésére ahhoz, hogy új focistákat igazoljon.

Márpedig ez utóbbira nagy szükség volt, mert a bajnokság végére a Spursnak szinte teljesen elfogytak a csatárai: Szerhij Rebrovot (aki amúgy sem kapott játéklehetőséget Hoddle-tól) és Les Ferdinandot eladták az idény közben, a norvég Steffen Iversen pedig állandóan sérült volt, így csak Robbie Keane és Teddy Sheringham állt a szakvezető rendelkezésére. És amikor kevéssel a pontvadászat vége előtt nyilvánosságra hozták, hogy Sheringham lejáró szerződését nem hosszabbítják meg, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a Tottenham a nyáron minimum egy, de inkább két támadót is fog igazolni. Innentől kezdve alig volt olyan csatár, aki ne hoztak volna kapcsolatba a londoniakkal, de ezeknek a híreszteléseknek az esetek nagy részében kevés valóságalapja volt. Szóba került Portillo, Morientes, az argentin Luciano Figueroa, a francia Antoine Sibierski és Bertrand Robert, azonban ezek közül egyiket sem lehetett komolyan venni.

Az első konkrét kiszemelt, akivel kapcsolatban az egyesület is elismerte az érdeklődést, az a Mallorca uruguayi játékosa, Walter Pandiani volt, aki tökéletesen beleillene a Premiership játékstílusába, lévén nagy termetű, kiváló fizikai adottságokkal megáldott, igazi középcsatárról van szó. Mivel ő csak kölcsönben szerepelt a Mallorcánál, a Deportivóval kellett tárgyalni a leigazolása érdekében, és a Spurs meg is tette ajánlatát a spanyoloknak, azonban a felek nem tudtak megegyezni a transzferdíj ütemezésének módjában.

Veszteséges a Tottenham
Az egyik legpatinásabb angol futballklub 2002 második hat hónapjában 8,6 millió fontos (3,4 milliárd forint) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.
Részletek>>>


Ezzel a transzferrel elméletben szinte teljesen ki is merült az az összeg, amit előzetesen Hoddle-nek ígértek az erősítésekre, de úgy tűnik, hogy a vezetőségnek sikerült újabb forrásokat felszabadítania. Postiga bemutatásakor Hoddle ugyanis kijelentette, hogy a portugál csak az első új szerzemény, és továbbiak fogják követni. A tréner utalt arra, hogy még egy csatárt akar igazolni annak érdekében, hogy a következő szezonban Robbie Keane valamilyen visszavontabban, amolyan irányító középpályásként szerepelhessen. Ez a másik csatár pedig a West Ham francia támadója, Frédéric Kanouté lehet, akinek ügynökével, Pape Diouffal a Spurs elnöke, Daniel Levy többször is találkozott az elmúlt hetekben. A Premiershipből kiesett Kalapácsosok szívesen megválnának a támadótól, akinek fizetése meglehetősen magas, de egyelőre úgy tűnik, hogy valamivel többet kérnek érte, mint amennyit a Spurs adni szeretne. Az előzmények alapján azonban nagy a valószínűsége, hogy a feleknek hamarosan sikerül megegyezniük.

Kérdés, hogy Hoddle még melyik csapatrészt akarja megerősíteni a csatársoron kívül. Korábban arról lehetett hallani, hogy egy középhátvédre fáj a foga, mivel a következő szezonban az Angliában kissé szokatlan háromhátvédes rendszert akarja alkalmazni, de a legfőbb kiszemeltet, az AC Milanban szereplő dán Martin Laursent nem sikerült megszerezni, a legújabb híresztelések pedig inkább egy középpályás érkezéséről szólnak.

A Blackburn Rovers török focistája, Tugay, illetve az olasz Atalantában szereplő francia Ousmane Dabo közül inkább az utóbbi leigazolása tűnik valószínűbbnek, hiszen a bergamóiak kiestek a Serie A-ból, és Dabo maga is szívesen folytatná pályafutását Angliában.