Vágólapra másolva!
Míg régen özönlöttek a futballisták a Ferencvároshoz, manapság inkább menekülnek az Üllői útról. Köztudott, hogy Tököli Attila a bajnokság utolsó, debrecen elleni mérkőzése után - amikor is a pályára rohanó fanatikusok megverték a centert - a távozás mellett döntött, s nem hosszabbította meg szerződését a válogatott védő, Dragóner Attila sem. Már nem a Fradi játékosa Szili Attila, Halgas Tibor és Bogdan Andone sem, míg Kriston Attila, Gyepes Gábor, Gera Zoltán, Thomas Sowunmi és Szkukalek Igor sérült. Van tehát gond bőven a zöldeknél, s akkor még Várszegi Gábor tulajdonos Üllői útról való kihátrálásáról nem is beszéltünk.

Nézegessenek képeket a Fradi felkészüléséről!

Pedig Várszegi Gábor távozik, ez biztosra vehető, már csak az időpont és a kivonulás anyagi vonzata bizonytalan. Akárcsak a csapat játékoskeretének kialakítása, elvégre a fentebb említett változások következtében alaposan meggyengült a bajnoki ezüstérmes. Azért azt nem árt megállapítani, hogy Várszegi Gábor két évvel ezelőtti színre lépése óta a zöld-fehérek csak lejárt szerződésű labdarúgót igazoltak, azaz klasszikus módon nem vásároltak futballistát. Illetve csak olyat, akinek a klubjával nem, kizárólag a játékossal kellett megállapodni. Jelenleg is ez a cél az Üllői úton, ám az utolsó fordulóban történt botrány miatt minden kiszemelt visszautasította a hajdanán oly' vonzó klub ajánlatát. Ilyen volt például a kispesti Torghelle Sándor, aki végül az MTK-t választotta, vagy a debreceni Böőr Zoltán, Sabin Ilie duó, ők szintén nem bólintottak rá a ferencvárosiak invitálására.

Jelen állás szerint nem maradt vérbeli csatár Garami József szakmai igazgató együttesében, némileg enyhíti a szakember gondját, hogy végül Aleksandar Jovic marad, ugyanakkor ő a DVSC elleni meccsen Bernáth Csaba megütése miatt az első négy bajnokin nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére.

Természetesen az sem javította az Üllői úti hangulatot, hogy Szűcs Lajost a Debrecen elleni mérkőzés után történtek okán gyanúsítottként hallgatta ki a Fővárosi Főügyészség. Az esetben az a fura, hogy korábban éppen az ügyészségen jelentették ki kategorikusan, hogy Szűcs nem gyanúsított, hanem tanú. Mellesleg a gyanúsítás alapja, hogy a DVSC elleni találkozót követően a válogatott hálóőr a klubház erkélyéről egy alumínium szemeteskukát dobott a kordont álló rendőrök közé. Szűcs Lajos a kihallgatáson tagadta a cselekmény elkövetését, majd dr. Horváth Gábor, a kapus jogi képviselője leszögezte: ők is elővezetik bizonyítékaikat, s remélik, hamarosan megszüntetik az eljárást a labdarúgóval szemben.

Közben a háttérben folynak a tárgyalások Várszegi Gábor kivonulásáról, amellyel kapcsolatban Furulyás János, az FTC elnöke egyértelműen fogalmazott: "Az elnökség határozata alapján levelet írtunk Várszegi Gábornak, amelyben arra kértük, amíg nem történik meg a Labdarúgó és Sport Rt.-nél a tulajdonosváltás, addig mindent tegyen meg a annak érdekében, hogy a ferencvárosi futball megtarthassa a hagyományaihoz méltó és elvárható szintet, mivel ez mindenkor a tulajdonos feladata."

Nehéz helyzet ide, bizonytalanság oda, azért a Ferencváros közkedveltségére jellemző, hogy a napokban a spanyol Real Zaragoza és az Atlético Madrid is edzőmérkőzésre invitálta a zöld-fehéreket, és minden költséget, az utazástól a kinti edzéslehetőségig a vendéglátók álltak volna. A feltételes mód indokolt, mivel a Fradi éppen a kért időpontban játssza bajnoki mérkőzését az MTK-val, illetve az UEFA-kupa selejtezőjét a máltai Birkirkara ellen. Mindkettőt zárt kapuk mögött, a Stuttgart elleni Üllői úti kupafellépésen történt balhé, illetve a DVSC elleni botrány okán, ami csak tovább nehezíti a zöldek helyzetét. Elvégre a Ferencvárosnál valóban a 12. játékos volt a közönség. Már amikor 28 ezren jártak ki a Fradi-meccsekre, s nem 3-4 ezren.

A héten egyébként a Ferencváros a beadott fellebbezésére is választ vár a ligától, mondván: a szabályok szerint három mérkőzésre zárhatták volna be az Üllői úti stadiont. Arról viszont egyelőre felesleges beszélni, hogy az esetleges tulajdonosváltás milyen személyi változásokat hozhat a labdarúgóknál, mivel egyelőre még Várszegi Gábor is adós a konkrét válasszal.

Bánki József