Vágólapra másolva!
Szerdán a finn bajnok, a HJK Helsinki vár az MTK-ra a Bajnokok Ligája selejtezőjének első, budapesti mérkőzésén. A vendégek soraiban két magyar labdarúgó szerepel, ráadásul a 37 éves egykori válogatott kapus, Babócsy András, valamint a hajdani ezüstcipős újpesti csatár fia, ifjabb Fekete László is játszott az MTK-ban.

- Mennyi esélyt ad csapatának az MTK ellen? - kérdeztük Feketét.
- Egy biztos, Babócsy Andrással együtt nem egy átlagos meccsre készülünk, hiszen alaposan ismerjük a kék-fehéreket, mégis bizakodóak vagyunk. Az első, budapesti meccsen jó lenne egy döntetlent elérnünk, s ez esetben komoly sanszunk lehet a továbbjutásra. Persze, tudjuk jól, az MTK technikásabb, úgymond játszó csapat, míg mi elsősorban a kemény, erőszakos stílust képviseljük.

- Ön is?
- Én nem annyira, hiszen amolyan klasszikus vonalszélsőt játszom, viszont van két magas centerünk, ők brusztolnak eleget a védőkkel. Nekem elsősorban az előkészítés a feladatom.

- Mi a HJK Helsinki legnagyobb erénye?
- A fegyelmezett, egységes csapatjáték. Itt még az edzéseken is úgy hajt mindenki, mint a meccseken. Ugyanakkor senki sem futballozik durván, csak kőkeményen.

- Ezek szerint Budapesten elsősorban a védekezéssel lesznek elfoglalva?
- Valószínűleg igen, elvégre az MTK tele van kreatív futballistával, még Illés Béla nélkül is. A mi csapatunknál mindenki tisztában van azzal, hogy a magyar bajnok jelenlegi kerete nagyon erős.

- Hogyan érzi magát Helsinkiben és meddig tart a szerződése?
- Nincs okom panaszra, jóllehet mostanában a sérülésem miatt kevesebb lehetőséget kapok, mint korábban, amikor állandó kezdőember voltam a csapatban. Szerencsére Babócsy András rengeteget segít nekem, örülök, hogy ő itt van, tőle ugyanis sokat lehet tanulni. Például profizmust is, mivel 37 évesen is ő megy be utolsónak az edzésről, s bármikor kinn marad velünk gyakorolni, ha arra kérjük. Arról nem is beszélve, hogy a felesége remekül főz, így még kellemesebben telnek a napjaink a finn fővárosban. A csapaton belül is jól érzem magam, a HJK meccsire átlagban 6-7 ezer néző jár ki, ami nem alacsony szám errefelé. Amennyiben az első, budapesti meccsen jó eredményt érünk el az MTK ellen, biztosan tízezernél is többen lesznek kíváncsiak a visszavágóra.

Egervári Sándor HJK Helsinki-Glentorana BL-selejtező visszavágóját is megtekintette, de nem tapasztalt sok újdonságot a finnek játékában. "Nagyjából ugyanazokat a brit stílusjegyeket láttam, mint az első mérkőzésen. Taktikailag viszont változott a helyzet, ami érthető volt az idegenbeli 0-0 után. Összességében az erőfutball jellemzi a finneket, s bizonyára az első meccsen is igyekeznek széttördelni a játékot a jó eredmény érdekében. Ezért lesz fontos, hogy rákényszerítsük saját akaratunkat az ellenfélre. Mindenképpen győznünk kell, s lehetőleg úgy, hogy ne kapjunk gólt."

Bánki József