Vágólapra másolva!
Turistának még sohasem volt akkora sikere futballpályán, mint Kiskapusi Balázsnak Koppenhágában. Az egykori újpesti futballista ugyan szerződés reményében kelt útra Dániába menyasszonyával, a Ferencvárostól a FCK Handball együtteséhez igazolt Siti Eszterrel, ám ilyen gyors sikerre ő sem számított.

A védő eredetileg a másodosztályú Skjolde csapatához érkezett próbajátékra, ahol elégedettek voltak a teljesítményével, a dán klub anyagi helyzete azonban nem tette lehetővé a magyar játékos leigazolását. A történet innentől kezdve kalandos, hiszen az első osztályú AB Koppenhága vezetői jelezték, szívesen tesztelnék Kiskapusit. Időpontot azonban nehéz volt találni erre, mivel a dán fővárosban éppen kezdődött egy nemzetközi torna, amelyen Rabóczki Balázs klubja, az FC Köbenhavn, a török Galatasaray, a holland Vitesse és az AB gárdája vett részt.

A bajnok FCK ellen azért a kispadra akarták ültetni a magyar bekket, aztán mégis a kezdőbe jelölték, végül pedig hatalmas ünneplésben részesítették az egykori újpestit. Kiskapusi ugyanis egyenesen leradírozta a pályáról az egyik legjobb dán csatárt, a Spanyolországot és Angliát is megjárt Peter Möllert.

A védőt ugyan az utolsó tíz percben sérülés miatt lecserélték (belekönyököltek a fülébe, amit később össze is kellett varrni), a másnapi sportújság azonban a "Turista a meccs legjobbja" főcímmel jelent meg. Időközben az AB vezetői és Kiskapusi megegyeztek a szerződésben, sőt a játékos a hét végi bajnoki nyitányon a kezdő tizenegyben kap helyet, amennyiben a dán egyesület vezetői el tudják intézni a papírokat az MLSZ elöljáróival.

Bánki József