Vágólapra másolva!
Az előző szezonban a Bayern München a vártnál sokkal nagyobb magabiztossággal és fölénnyel nyerte meg a bajnoki címet Németországban. Most alig akad szakértő, aki ne azt jósolná, hogy a bajoroknak nem lesz komoly ellenfelük, megint díszmenetben végeznek majd az élen. Első pillantásra valóban ez tűnik a legvalószínűbbnek, ugyanis nem nagyon látni olyan csapatot, amely fel tudná venni a versenyt Giovane Élberékkel.

A Bayern München egyetlen hátránya az lehet, hogy a klub ezúttal a Bajnokok Ligájában is mindenképpen bizonyítani akarja, hogy a tavalyi gyengébb szereplés csak kisiklás volt - könnyen elképzelhető, hogy ennek érdekében a Bundesligát is "beáldozza" majd.

Az mindenesetre kétségtelen, hogy a bajorok játékoskerete roppant erős, és papíron egyik klub sem veheti fel vele a versenyt: a kulcsemberek közül senki sem távozott, a Giovane Élber körüli huzavona is lecsillapodott, és a klub két tehetséges fiatalt is igazolt az argentin Martín Demichelis, illetve a német Tobias Rau személyében. A dél-amerikai futballista a védelem tengelyében ad újabb alternatívát Ottmar Hitzfeld mesternek, míg Rau balhátvédként, bal oldali középpályásként és akár irányítóként is bevethető.

Utóbbi pozícióban azonban aligha lesz szükség rá, mert Sebastian Deisler felépülésével ez a pozíció már elkelt - nagy kérdés, hogy "Basti-Fantasti" beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. A támadórészleg a Bayern fő erősségének tűnik, Élber és Claudio Pizarro mellett ugyanis még Roque Santa Cruz vagy Mehmet Scholl is a tréner rendelkezésére áll - szinte érthetetlen, hogy mért van szüksége a csapatnak Roy Makaayra.

A fő vetélytársnak tartott Borussia Dortmundnál ráadásul nincsen minden a legnagyobb rendben: Matthias Sammer kerete majdnem olyan erős, mint a Bayern, ám ebből az előző idényben szinte semmi sem látszott. A szakvezető gondjai ráadásul a felkészülési időszakban tovább gyarapodtak: az argentin Juan Fernández honvágyra hivatkozva hazautazott, és bár a helyére szinte azonnal megszerezték a dán Niclas Jensent a Manchester Citytől, ez nem oldotta meg a gondokat. A ligakupa negyeddöntőjében az ugyanezen a poszton szereplő Evanílson ugyanis súlyos sérülést szenvedett, így a jobb oldali futó pozíciójára csak Jensen maradt.

Az egyedüli biztató jel a BVB drukkerei számára az lehet, hogy a felkészülés során az előző bajnokságban leginkább csak primadonnáskodó Márcio Amoroso nem mozgott rosszul, és beállt a sorba - úgy látszik, hajszínével együtt a hozzáállása is megváltozott. Ha ő meg tudja ismételni a 2001-2002-es bajnoki szezonban nyújtott teljesítményét, és a cseh Tomás Rosicky is a jobbik formáját mutatja, akkor a Borussia versenyre kelhet a Bayernnel - ellenkező esetben viszont a müncheniek valóban vetélytárs nélkül maradhatnak. Jelenleg ugyanis nehéz elképzelni, hogy bármelyik másik gárda komolyan versenybe szállhat a bajnoki címért.