Vágólapra másolva!
Pénteken megkezdte ázsiai körútját a Real Madrid futballcsapata. Közép-európai idő szerint reggel fél hétkor - ami a helyszínen délután fél egy - megérkezett a csapatot szállító különgép a kínai Kunmingba, ahol több ezer rajongó fogadta a küldöttséget. Az igazán tumultuózus jelenetek azonban a csütörtöki, madridi elutazásnál voltak, ott ugyanis a hölgyszurkolók majdnem felfalták Beckhamet, a rendőröknek kellett kimenteni az angol sztárt a sikongató lányok karmai közül - jelenti az AS és a Marca.

A Madrid 25 játékossal kezdte meg a túrát, jóllehet a bajnoki keretnek csak 22 tagja lesz. Celades, Cambiasso, Munitis és Julio César nyilvánvalóan ajándékba kapta ezt az ázsiai körutat, velük nem számol Carlos Queiroz, az új portugál edző. Úgy tűnik, Steve Mcmanaman és Fernando Morientes marad, őket senki sem akarja megvenni, olyan magas a lelépési záradékban meghatározott vételáruk, nem beszélve a fizetésükről. Claude Makelele viszont könnyen lehet, hogy a túra befejeztével - 15 millió fontért (5,6 milliárd forint) - már a Chelsea játékosának mondhatja magát.

A keret egyébként csütörtökön találkozott a Ciudad Deportiva nevű sportkomplexumban (mintegy két kilométerre északra a Bernabéu stadiontól, az Avenida de la Castellana túlsó oldalán), amely már nem a klub tulajdona, csak bérli azt - merthogy két éve el kellett adni a mintegy kétszázmillió dolláros adósság felszámolására. Itt mutatták be David Beckhamet a társaknak. Az angol kissé megilletődött volt, az obligát kérdésre (Hogy vagy?) az obligát választ adta: "Fine, thank you."

Az orvosi vizsgálaton mindenki sikeresen átesett, s ezt követően a csapat kiutazott a Barajas repülőtérre, ahol aztán csak óriási rendőri biztosítás mellett tudták átverekedni magukat a játékosok a rajongók százain.

A 9500 kilométeres repülőút 12 órát tartott az Airbus 330-as fedélzetén Kunmingba. A tengerszint felett 1900 méter magasan fekvő város repülőterén hatalmas tömeg, valamint kulturális bemutató - elefántokkal, táncosnőkkel - fogadta a Madrid csapatát. Itt augusztus elsejéig edzőtáborozik a gárda, majd Pekingbe repül, ahol három napot tölt el, és megmérkőzik a Dragon (Sárkány) elnevezésű csapattal. A következő állomás Tokió - augusztus 3-tól 6-ig -, ahol a helyi FC Tokio lesz az ellenfél. Innen ismét a kínai szárazföld felé veszi az irányt a küldöttség, augusztus 6. és 9. között Hongkongban tartózkodik, ahol a kínai válogatottal meccsel. Végül Bangkokba utazik a "vándorcirkusz", itt is eltölt három napot, s egy később kijelölendő együttessel csap össze. A hazautazás időpontja augusztus 11. (Thaiföldet egyébként utólag vették fel a Jorge Valdano sportigazgató által "stratégiai jelentőségűnek" titulált túra programjába, nem kis mértékben azért, mert a thaiföldiek minden költség fedezése mellett egymillió dollárt ajánlottak fel a Real Madridnak...)

Ch. Gáll András