Vágólapra másolva!
Jövő kedden tartja alakuló ülését a nézőtéri erőszak, mint átfogó társadalmi probléma kezelése érdekében létrehozott szakértői bizottság - mondta el a szaktárca sportügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken. A bizottság a tervek szerint minden sportág esetében foglalkozna a nézőtéri erőszak kérdésével, figyelemmel kísérné a megtett intézkedések érvényesülését és félévente tájékoztatná a kormányt tevékenységéről - tette hozzá Köpf Károly.

A testület minden labdarúgó szezon végén jelentést is készítene. A bizottságot a nézőtéri erőszak, különösen a futballhuliganizmus megelőzése, visszaszorítása érdekében hozott júliusi kormányhatározat alapján hívta életre Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

Köpf Károly elmondta, hogy a 17 tagú bizottság elnöke Mesterházy Attila, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) politikai államtitkára lesz. A bizottság tagja például Hegedűs András, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga ügyvezető igazgatója, Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke és Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.

Köpf Károly tájékoztatott arról is: október végén tesz javaslatot a belügy-, a sport- és az igazságügy-miniszter a kormánynak arra, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani a sportrendezvényekre vonatkozó szabályokon, valamint a rendőrségi törvényen annak érdekében, hogy az eseményeken megerősödhessen a rendőrség szerepe a rend fenntartásában. Hozzáfűzte: a jogszabályok vizsgálatát az érintett minisztereknek augusztus végéig kell elvégezniük.

Köpf Károly arról is beszámolt, hogy a labdarúgásra közvetetten és közvetlenül felhasznált mintegy 2,5 milliárd forintnyi közpénzről készített miniszteri jelentést augusztus 6-ai ülésén tárgyalja a kormány. Hozzátette: közvetlenül költségvetési forrásból kevés pénz jut erre a célra, inkább az önkormányzatok támogatják közvetetten a helyi hivatásos labdarúgást, a stadionok fenntartását.

"A pontos kimutatás azért körülményes, mert ezeket a létesítményeket nemcsak a hivatalos labdarúgók használják" - hangsúlyozta Köpf Károly. Megjegyezte: az adatok várhatóan hétfőn jelennek meg a Magyar Labdarúgó Liga és a GYISM honlapján. "A profi csapatoknak úgy kell életképesnek lenniük, hogy a szolgáltatásokért, például a stadionoknak a használatáért ne kedvezményes árat fizessenek, mint most, hanem piaci árat" - mondta Köpf Károly arról, hogy a professzionális sporttevékenység központi költségvetési forrásokból való támogatása 2006. január 1-től megszűnik.