Vágólapra másolva!
A Bundesliga első fordulója több váratlan eredményt is hozott, de a legnagyobb meglepetést talán a Hannover Hamburg elleni, idegenbeli fölényes győzelme okozta. A hannoveriek az elmúlt idényben is az egyik leglátványosabb futballt játszották a német bajnokságban, és úgy tűnik, hogy ezt most is folytatják. Annak ellenére, hogy a nyáron meglehetősen nagy vándorlás volt a játékoskeretben, és a vezetőségnek alig sikerült összeszednie a szabályok szerint kötelező 12 szerződtetett német futballistát.

A Hannover az előző szezonban újoncként szerepelt a német élvonalban, és féltávnál még úgy tűnt, hogy csak egy évre maradnak a legjobbak között, hiszen a csapat akkor még kieső helyen állt. A szezon közben azonban sikerült alaposan megerősíteni a keretet, olyan focisták érkeztek, mint a brazil Vinicius, a román Gheorghe Popescu, a görög Kosztasz Konsztantinidisz, vagy a spanyol Jaíme, akik mind meghatározó emberek lettek, és segítségükkel a csapat végül egészen a tizenegyedik helyig jutott előre, ráadásul emellett igyekezett látványos támadójátékot nyújtani, ami elsősorban a szakvezető, Ralf Rangnick érdeme volt. A trénernek volt is elég konfliktusa a vezetőséggel emiatt, ám a szakvezető nem adta fel a szerinte legmegfelelőbb taktikát, és ennek meg is lett az eredménye.

A nyári átigazolási időszak azonban meglehetősen rázósnak ígérkezett, mert már jó előre tudni lehetett, hogy több kulcsember is távozik a klubtól. A házi gólkirály Fredi Bobicot a Hertha BSC csábította ellen, három veterán futballista (a védekező középpályás Gheorghe Popescu, a hátvéd Carsten Linke és a kapis Jörg Sievers) pedig bejelentette visszavonulását. A klub ráadásul korábban nem arról volt híres, hogy túlságosan jól állna anyagilag, így a szurkolók kicsit aggódva várták a holtszezont, tartva attól, hogy az elnökség nem fogja tudni megfelelően megerősíteni a gárdát.

A fanatikusoknak azonban nem kellett aggódniuk, hiszen a vezetőség a korábbiakkal ellentétben ezúttal valamivel mélyebben a zsebébe nyúlt, és a szponzorok segítségével a klub váratlanul jól erősített. A legnagyobb fogás kétségtelenül a legutóbbi idény gólkirálya, a dán származású, ám spanyol útlevéllel rendelkező Tomas Christiansen leigazolása volt: a csatár általános meglepetésre otthagyta a Bochumot, és a korábbi klubjához hasonlóan a középmezőnybe tartozó Hannoverhez írt alá. Ráadásul a vételára sem volt túlságosan magas, mindössze 2,5 millió euróba került, ami egy gólkirálytért valóban potom összeg.

A Bobic-utód leigazolása után azonban a sportigazgatónak, a spanyol Ricardo Moarnak új problémával kellett szembenéznie: mivel a távozók egytől egyig németek voltak, a játékoskeretben csupán hat germán maradt, márpedig a Német Labdarúgó Liga (DFL) szabályai értelmében az első két osztályban szereplő egyesületeknek legalább 12 német focistával kell rendelkezniük. Ennek megfelelően a Hannover a német focisták nyomába eredt: ez Energie Cottbustól annak ellenére szerződtették Silvio Schrötert, hogy a védő (akinek egyébként lejárt a szerződése, vagyis ingyen igazolható volt) súlyos sérülése miatt idén nem léphet pályára, majd kölcsönvették az Austria Wien germán portását, Marc Zieglert, és 440 ezer eurórért megvették az Arminia Bielefeld középpályását, Cristoph Dabrowskit. A németek száma ezzel kilencre növekedett, és Moar abban bízott, hogy a visszavonulók közül Sieverst és Linkét meg tudja győzni arról, hogy amolyan vésztartalékként ők is szerződést kapjanak, a tucatot pedig az albán Altin Lala tette volna teljessé, aki bármikor megkaphatta a német útlevelet.

Miután azonban sem Sievers, sem pedig Linke nem kötött új kontraktust, az egyesületnek további német focistákra volt szüksége. Kevéssel az átigazolási időszak lejárta előtt tehát szerződtették a VfB Stuttgart védőjét, Thomas Schneidert, aki az elmúlt szezonban csak elvétve lépett pályára, mivel csak nemrég épült fel súlyos sérüléséből, majd a kötelező létszámot a Bayer Leverkusentől kölcsönkapott Thomas Brdaric tette teljessé. A gyógyszergyáriakkal kötött üzletben azonban nem ő volt a legfontosabb, hanem Jan Simák, akit a hannoveriek szintén kölcsönben kaptak meg a következő idényre. A cseh játékmesternek a 2001-2002-es szezonban nagy szerepe volt abbam, hogy a Hannover feljutott a legjobbak közé, majd tavaly nyáron a Leverkusenbe igazolt, ahol azonban nem találta a helyét.

A bajnokság kezdetére tehát meglett a szükséges 12 német játékos, de jellemző, hogy az első fordulóban, a Hamburg ellen idegenbeli találkozón a kezdő tizenegyben mindössze egy germán volt: a kapus Gerhard Tremmel. A szurkolókat persze ez egyáltalán nem zavarja addig, amíg a csapat látványosan, és főleg sikeresen futballozik, márpedig a Hamburg ellen a Hannover szokásának megfelelően három csatárral és két támadó középpályással állt fel, a végeredmény pedig 3-0-s győzelem lett.