Vágólapra másolva!
Vasárnap gyakorlatilag egész napos programot jelent a Puskás Ferenc-stadionban a "Sporttal, kultúrával a rasszizmus ellen" elnevezésű rendezvény, amelynek csúcspontja az a labdarúgó-mérkőzés lesz, amelyen a magyar cigányválogatott az angol kisebbségi válogatottal találkozik.

Az első ízben megrendezésre kerülő gála keretében koncertek, tánccsoportok előadásai, valamint családi versenyek is lesznek. A futballműsor 11.10 órakor egy nyolccsapatos gyerek- és ifjúsági tornával indul, majd 13.30-tól a magyar és szlovén korosztályos cigányegyüttes találkozója következik. Ezután 15.10-től a rendőr és roma öregfiúk rangadóját játsszák, majd 18 órakor kezdődik a rendezvény legnagyobb érdeklődéssel várt meccse.

"Egyedülálló eseményre kerül sor, amely ebben a műfajban az első lesz. Az MLSZ büszke lehet arra, hogy nem csak azt a részét támogatja a futballnak, amely a kötelessége" - mondta az esemény sajtótájékoztatóján Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

Hozzátette: a cigányfutball támogatása is segíti a kisebbség beilleszkedését a társadalomba, ráadásul a fiatalok kultúrált körülmények között töltik a szabadidejüket. "Az is cél, hogy demonstráljunk közösen: a gyűlöletnek, a rasszizmusnak és a brutalitásnak nincs helye mindennapjainkban, a futballban. Remélem, hogy hamarosan már nem lesz szükség erre a rendezvényre, mert az azt jelentené, hogy a negatív dolgok megszűntek" - tette hozzá.

Köpf Károly, a szaktárca sportügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a GYISM különösen fontosnak tartja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa a gálát. Mezei István, a cigányválogatott irányítója csak annyit árult el, hogy csapatát döntő többségben fiatalok alkotják. Bízik abban, hogy folytatódik az együttes diadalmenete, hiszen eddig 62 találkozóból 61-et nyert meg a csapat.