Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége csütörtökön úgy döntött a Ferencváros által benyújtott fellebbviteli ügyben, hogy hat pont levonással sújtja az együttest a május 30-ai, Debrecen elleni Üllői úti találkozó után történt szurkolói rendbontás miatt.

Az Üllői úti botrány - képekben

A testület rendkívüli ülésén arról is határozott, hogy az FTC-nek ebben az idényben csak három otthoni mérkőzését kell zárt kapuk mögött megrendeznie. Szeiler Józsefet, az FTC Rt. vezérigazgatóját december 31-ig eltiltották a találkozók látogatásától, és 1,2 millió forintot kell fizetnie. Az elnökség jóváhagyta a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága által a klubra kiszabott 40 millió forintos pénzbüntetést.

Bozóky Imre MLSZ-elnök így indokolta a döntést: "A pályaválasztói jog felcserélése egyes csapatoknak előnyt jelentett volna, hiszen kétszer is otthonukban fogadhatták volna a kupagyőztest, míg a többi klub csak egyszer." Bozóky az elnökség véleményét tolmácsolva a magyar futball eddigi legsúlyosabb rendbontásának nevezte a május 30-án történteket, s reményét fejezte ki, hogy hasonló incidens soha többé nem fordul elő a stadionokban.

Az MLSZ mostani döntése jogerős, s amennyiben a Ferencváros ezt nem fogadja el, akár ki is zárhatják az Arany Ászok Ligából. Demján Sándor ligaelnök ugyanezt a szankciót említette arra az esetre, ha a közeljövőben hasonló rendbontásra kerül sor az Üllői úton. Demján Szeiler büntetésével kapcsolatban megjegyezte: ha az FTC Rt. vezérigazgatója továbbra is kijár a Ferencváros mérkőzéseire - mint tette azt a második fordulóban a Videoton ellen -, akkor az egyesületet újabb 40 millióra megbírságolhatják.

Az MLSZ székházában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a bajnoki találkozókat le kell fújni, ha a szurkolók rasszista megjegyzéseket kiabálnak kórusban, illetve kiemelték, hogy a büntető törvénykönyvet módosítani szükséges a szigorúbb szabályozás érdekében, ugyanis a kormányrendelet továbbra sem elég egyértelmű és szigorú, ezért nincs visszatartó ereje. A liga elnöke szerint a Sporttörvényt is meg kell változtatni, ugyanis a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a kluboknak nem áll érdekében, hogy háromezernél több néző tekintse meg a mérkőzéseket, hiszen akkor rendőri felügyeletet kell kérniük, amelyet jelenleg nem tudnak kifizetni. Ezzel kapcsolatban Demján hozzátette: nem kezdhetik el azokat a találkozókat, amelyekre több mint háromezer szurkoló látogatott ki és nem kértek rá rendőri biztosítást.