Vágólapra másolva!
Amikor a Bundesliga rajtja előtt a szakértők az esélyeket latolgatták, csak kevesen gondolták volna, hogy két forduló elteltével a Bayer Leverkusen lesz az egyetlen százszázalékos csapat. Az előző, katasztrofálisan sikerült idény után a gyógyszergyáriak sem bíztak ilyen kiváló szezonnyitásban, és egyelőre a két győzelem ellenére sem "szálltak el", a célkitűzés továbbra is az, hogy a csapat a tabella első felében végezzen. Ebben persze benne van a nemzetközi kupaszereplés kivívása is.

A 2002-2003-as pontvadászatot legszívesebben elfelejtenék a BayArenában, és szinte lehetetlen ésszerű magyarázatot adni arra, hogy az egy évvel korábban ezüstérmet szerző, és a Bajnokok Ligájába bejutó csapat miért esett annyira vissza, hogy az élvonalbeli tagsága is veszélybe kerüljön - mert a két kulcsember, Zé Roberto és Michael Ballack távozása ugyan komoly érvágás volt, de a helyükre több tehetséges fiatal is érkezett. Közülük azonban szinte senki sem vált be, és a korábbi kulcsemberek sem tudták azt a teljesítményt nyújtani, amire egy évvel korábban, ráadásul a gárdát sérüléshullám is sújtotta - mindezen összetevők együtt eredményezték, hogy a Bayer kis híján kiesett a Bundesligából, és csak az utolsó fordulóban menekült meg.

A bennmaradás ünneplése intenzív volt ugyan, de csak rövid ideig tartott, és a klub teljhatalmú ura, Rainer Calmund szinte azonnal kiadta az új jelszót, amelyet röviden a költségcsökkentés címszóval lehetne összefoglalni. A nemzetközi kupaszereplés hiánya nyomán ugyanis alaposan lecsökkentek az egyesület anyagi lehetőségei, és ennek megfelelően valószínűnek tűnt, hogy a klub a nyáron több focistájától is megválik. Mindez végül így is alakult, még ha nem is pontosan úgy, ahogyan arra számítani lehetett. A holtszezon elején ugyanis sokan biztosra vették, hogy a Leverkusen a pénzszerzés érdekében eladja majd néhány sztárját (elsősorban Lúcio, Yildiray Bastürk és Bernd Schneider távozása volt valószínű), ám ebből tulajdonképpen semmi sem valósult meg. Bastürk és Schneider esetében még csak tárgyalások sem nagyon voltak, Lúciót pedig hiába hozták össze szinte minden héten más egyesülettel (szóba került a Real Madrid, a Roma majd a Chelsea is), végül ő is maradt.

Persze távozóban azért így sem volt hiány, a különbség mindössze annyi volt, hogy a klub egyikükért sem kapott pénzt. A horvát bekknek, Boris Zivkovicnak lejárt a szerződése, így ingyen távozhatott az angol élvonal újoncához, a Portsmouth-hoz, hasonló volt a helyzet a horvát Jurica Vranjesszel, aki a VfB Stuttgart játékosa lett, illetve a fiatal Thomas Kleinével, akit a másodosztályú Greuther Fürthnek passzoltak le. A szezon közben kölcsönvett, de hatalmas csalódást okozó brazil védő, Cris visszament anyaegyesületéhez, a Cruzeiróhoz, míg Jan Simákot és Thomas Brdaricot kölcsönadták a Hannovernek. Utóbbi két focista esetében a transzfer azért jelentős költségkímélést jelentett, hiszen mindkét focista a fizetési lista élén állt - pedig teljesítményük nem ezt tükrözte. Figyelemre méltó, hogy a távozók nagy része azon focisták közül került ki, akik a legtöbbet panaszkodtak az előző szezonban - Simák, Brdaric, Zivkovic vagy Ojigwe továbbadása a csapatszellem szempontjából is sokat számított.


Ami a szakmai oldalt illeti, Augenthaler nem hozott túl sok változást: az edző a klasszikus 4-4-2-es felállás híve, amelyben a középpályán a két szélső mellett egy védekező és egy támadó szellemű középpályás, amolyan irányító kap helyet. Utóbbi szerepkört jelenleg a brazil Róbson Ponte tölti be, mivel Bastürk sérülése miatt nem áll a csapat rendelkezésére, de ő az egyetlen új szerzemény, aki egyelőre pályára lépett ebben a szezonban, a két győzelmet tulajdonképpen a tavalyi gárda érte el. Augenthaler pedig egyelőre százszázalékos a Leverkusen edzőjeként: az előző szezon utolsó két meccsét, majd a mostani pontvadászat első két találkozóját is megnyerte. Ilyen jó kezdést eddig egyetlen Bayer-edző sem mondhatott el magáról, és bár a sorozat előbb-utóbb biztosan megszakad majd, de ha így folytatja, akkor a szezon végéig szóló szerződése automatikusan meghosszabbítódik majd: ehhez csak a nemzetközi kupaszereplést kell elérnie.