Vágólapra másolva!
Sir Alex Ferguson egy pillanatra sem nyugszik: a 18 éves Cristiano Ronaldo leszerződtetése után egy 14 éves ígéretre vetette ki hálóját a Manchester United menedzsere. A kiszemelt neve Freddy Adu, Ghanában született, de évekkel ezelőtt - amikor az édesanyja nevét kihúzták az Egyesült Államok nagykövetsége által rendezett sorsoláson, s az asszony megkapta a munkavállalási engedéllyel egyenértékű zöld kártyát - nem is akárhogyan: a jelenleg zajló finnországi (Lahti) U-17 világbajnokságon, csütörtökön mesterhármast rúgott a Dél-Korea ellen 6-1-re megnyert meccsen. A nála három évvel idősebbek között.

Adut ez idő szerint a földkerekség legfelkapottabb tinifutballistája, akivel a Nike a minap egymillió dolláros (230 millió forint) szponzori szerződést kötött! Lahtiban nyüzsögnek a játékosügynökök, mindnyájan Adu kedvéért utaztak el a 17 éven aluliak vébéjére. A srác közvetlenül a vb rajtja előtt az amerikai válogatottal Manchesterben járt, ahol a Vörös Ördögök hasonló korú srácait. Adu egy gólt rúgott, egyet pedig előkészített. Sir Alex Ferguson azóta kapcsolatban áll Adu édesanyjával, valamint Arnold Tarzyval, a család tanácsadójával és Adu korábbi edzőjével.

Adu körül akkora a felhajtás, mint eddig egyetlen, hasonló korú labdarúgó körül sem volt. Múlt héten a Blackburn Roversszel is összecsapott az amerikai válogatott, s Adu azon a meccsen 24 perc leforgása alatt egy hármast vágott. Egyre többen jönnek a LeBron James-párhuzammal, Adut a 18 éves korában Jordan-utódnak kinevezett clevelandi tinikosarassal összehasonlítva. Adu ügynöke, Richard Motzkin azt mondja: "Minden komoly klub képviselője itt van Lahtiban, pár napon belül alkalmuk lesz tárgyalásokat folytatni Adu jövőjével kapcsolatban."

Adu édesanyja egyelőre óvatos: már eddig is visszautasított egy csábító ajánlatot, az Internazionale részéről, ugyanis azt szeretné, ha fia kijárná az USA-ban legalább a középiskolát.

A Premier League szabályai szerint Adu csak a United játékos iskolájához csatlakozhatna, professzionális szerződést 17. születésnapja előtt nem írhat alá. (Ugyanez volt a helyzet Wayne Rooney-val, az Everton 18. életévét taposó, ma már válogatott csatárával.)

Van azonban egy titkos aduja Fergusonnak: a világ legnagyobb sportszergyártója szponzorálja a Vörös Ördögöket, a manchesteriek Nike-szerelésben játszanak, s júniusban éppen akkor járt Adu a Nike oregoni főhadiszállásán, amikor a MU az Egyesült Államokban turnézott. Ferguson akkor találkozott a fiúval, s hosszabb időt töltöttek együtt.

Ch. Gáll András