Vágólapra másolva!
Kedden és szerdán világszerte huszonegy labdarúgó-találkozóra kerül sor, ezek közül kettő tétmérkőzés lesz. Augusztus 20-án Szerbia-Montenegró legjobbjai a kvalifikációs eddigi meglepetéscsapatát, Walest fogadják, míg Izland a Feröer-szigetekre utazik.

Visszatér a szerb labdarúgó-válogatottba Mateja Kezman, a PSV Eindhoven klasszis csatára, s minden bizonnyal szerephez is jut majd a Wales elleni, augusztus 20-i Eb-selejtezőn. Kezman visszatérése azért meglepetés, mert a támadó az Azerbajdzsán elleni 2-2-es döntetlent követően összeveszett az akkori szövetségi kapitánnyal, Dejan Saviceviccsel, s februárban lemondta a válogatottságot.

De nemcsak Kezman lesz visszatérő, az új kapitány, Ilija Petkovic rábírta a Milivoje Cirkovic, Goran Gavrancic, Goran Bunjevcevic, Predrag Djordjevic kvartettet is, hogy rendelkezésére álljon. A húszas keretben egyetlen újonc található a Crvena zvezda középpályása, Dragan Mladenovic személyében.

Ami a sérülteket illeti: az Anderlecht labdarúgója Nenad Jestrovic és a Zvezda játékosa Nemanja Vidic ezúttal nem játszhat, de nem kapott meghívót Goran Trobok és Zorna Mirokovic sem, akik a nyár folyamán még nem találtak klubot maguknak.

"A Wales elleni mérkőzés nagyon fontos lesz számunkra. Nem is annyira a továbbjutás miatt, arra már vajmi kevés az esélyünk. Egyszerűen a motivációnkat és önbizalmunkat kell visszanyernünk. Forradalmi változást nem lehet ennyi idő alatt végrehajtani, így megszokott 3-5-2-es formációnkban játszunk most is" - nyilatkozta Petkovic.

A szerb keret
kapusok: Dragoslav Jevric (Vitesse), Dragan Zilic (FK Sartid).
védők: Milivoje Cirkovic (Partizan), Slobodan Markovic (FK Zeleznik), Goran Gavrancic (Dinamo Kijev), Nenad Djordjevic (Partizan), Mladen Krstajic (Bremen), Dejan Stefanovic (Portsmouth), Ivica Dragutinovic (Standard).
középpályások: Dragan Mladenovic (Crvena zvezda), Goran Bunjevcevic (Tottenham), Predrag Dordevic (Olimpiakosz), Dejan Stankovic (Lazio), Zvonimir Vukic (Saktar Donyeck), Sasa Ilic (Partizan), Branko Boskovic (Crvena zvezda), Nenad Brnovic (FK Zeta Golubovci).
csatárok: Savo Milosevic (Celta Vigo), Darko Kovacevic (Real Sociedad), Mateja Kezman (PSV Eindhoven).

A kilencedik csoport s talán az egész selejtezősorozat legnagyobb meglepetését eddig Wales válogatottja szolgáltatta, a franciák mellett ugyanis a britek százszázalékosak még egyedül. Ráadásul Olaszország, Finnország és Szerbia előtt állnak az élen Mark Hughes fiai, s amennyiben nyernének, de legalább pontot szereznének Belgrádban, nagy lépést tennének a portugál kontinensviadal felé.

A keretből hiányzik majd John Hartson, a Celtic támadója már az MTK elleni BL-selejtezőn sem léphetett pályára sérülés miatt. Helyére Hughes kapitány a Wolverhampton Wanderers csatárát, Nathan Blake-et hívta meg a keretbe

"Beszéltem Johnnal, s jelezte, szívesen jönne a válogatotthoz. Ám abban egyeztünk meg, mindenki jobban jár, ha inkább felépül teljesen, s Skóciában marad. Nem akarunk kockáztatni egy újabb sérülést, hiszen még fontos mérkőzések várnak ránk" - mondta Hughes, aki hozzátette, a szeptember 6-án esedékes Olaszország elleni rangadón már számít Hartsonra.

A menedzsment nem számolhat a Fulham középhátvédjével, Andy Melville-lel sem, aki lábsérülése miatt már haza is utazott az edzőtáborból, nem kis fejfájást okozva ezzel a szövetségi kapitánynak. Hughes korábban már lemondott Matthew Jones (hátsérülés miatt), Gareth Taylor (szemsérülés) és Rob Edwards (bokafájdalom) miatt, de nem teljesen egészséges Mark Delaney, illetve Kit Symons sem. Ennek ellenére a csapat győzelemre játszik majd, ígéri a szakvezetés.

A walesi keret
kapusok: Danny Coyne (Leicester City), Mark Crossley (Middlesbrough), Paul Jones (Southampton), Darren Ward (Nottingham Forest)
mezőnyjátékosok: Darren Barnard (Grimsby Town), Craig Bellamy (Newcastle United), Nathan Blake, (Wolverhampton Wanderers), Simon Davies (Tottenham Hotspur), Mark Delaney (Aston Villa), Robert Earnshaw (Cardiff City), Danny Gabbidon (Cardiff City), Ryan Giggs (Manchester United), Andy Johnson (West Bromwich Albion), Jason Koumas (West Bromwich Albion), John Oster (Sunderland), Robert Page (Sheffield United), Mark Pembridge (Everton), Carl Robinson (Portsmouth), Robbie Savage (Birmingham City), Gary Speed (Newcastle United), Kit Symons (Crystal Palace), Paul Trollope (Northampton Town), Rhys Weston (Cardiff City), Adrian Williams (Reading), Neil Roberts (Wigan).

A játéknap másik találkozóján, az ötödik csoportban a feröeriek Izlandot fogadják, ám amíg a hazaiak teljes kerettel várhatják a találkozót, addig a vendégeknél akad egy-két hiányzó. A legérzékenyebben Eyjólfur Sverrisson távolléte érintheti a gárdát, a Hertha 66-szoros válogatott védője ugyanis lemondta a nemzeti csapatban való szereplést. Tryggvi Gudmundsson (Stabaek) lábtörés miatt nem játszhat, míg a Gudni Bergsson, Gylfi Einarsson kettőst Veigar Pall Gunnarsson és Olafur Örn Bjarnason lesz hivatott pótolni.

Labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők
5. csoport
Feröer-szigetek - Izland, Tórshavn 20.10
9. csoport
Szerbia-Montenegró - Wales, Belgrád 20.15.