Társoldalunk:

Már Wales sem hibátlan az Eb-selejtezőkön

Szerdán két labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt játszottak. Izland a Feröer-szigeteken gyűjtötte be a három pontot, ezzel az 5. csoport élére ugrott, míg a 9. csoportban az eddig szászszázalékos Wales idegenben kikapott a korábban rendkívül gyengén szereplő szerb-montenegrói válogatottól.

Nem sikerült megőriznie veretlenségét a walesi labdarúgó-válogatottnak, így a brit együttes négy mérkőzésen kivívott százszázalékos teljesítménye is már a múlté maradt. Mark Hughes tanítványai a belgrádi Eb-selejtezőn ugyanis 1-0-s vereséget szenvedtek, s bár a 9. csoport éllovasai maradtak, esélyt adtak a nagy vetélytárs Olaszországnak a felzárkózásra. Ráadásul a következő mérkőzésre, szeptember hatodikán éppen Milánóban kerül sor, ez követően két hazai mérkőzés van hátra a finnek, illetve a szerbek ellen.

A találkozót végig a szerbek irányították, de mindössze egyetlen gólt sikerült begyötörni a jól védő Paul Jones hálójába: a 73. percben a Crvena zvezda középpályása Dragan Mladenovic élete első válogatott mérkőzésén létfontosságú gólt szerzett. Jól sikerült tehát Ilja Petkovic szövetségi kapitány bemutatkozása, a siker azt is jelenti, hogy déli szomszédunk matematikailag még esélyes az első két hely valamelyikének megszerzésére.

A játéknap másik találkozóján az 5. csoportban Izland a Feröer-szigetekre látogatott, s 2-1-es sikerével kézzel fogható közelségbe hozta önmaga számára a portugáliai kontinensviadal lehetőségét. A vendégek Gudjohnsen révén már az ötödik percben megszerezték a vezetést, ezt a 67. percben Jacobsen még kiegyenlítette. Öt perccel később aztán jött a győzelmet jelentő találat Marteinsson révén.

2-1-es sikerükkel a szigetországiak átvették a vezetést csoportjukban, igaz, mindössze egy ponttal állnak az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó németek előtt. Ám az érdekesség, hogy a két listavezető még nem találkozott egymással, azaz a lehetőség az izlandiak kezében van.

"Nagyon nehéz mérkőzés előtt állunk, de Reykjavíkban van esélyünk a németek ellen is" - ecsetelgette Asgeir Sigurvinsson szövetségi kapitány, a germánok elleni, szeptember 6-i összecsapást. Az izlandi sajtó egyébként már most is elégedett. Eddig ugyanis még soha sem fordult elő, hogy a nemzeti csapat vezessen vb- vagy Eb-selejtező csoportjában. "Nagyszerű nap ez Izland számára" - lelkendezett a gólszerző, Eidur Gudjohnsen.

Eredmények
5. csoport:
Feröer-szigetek - Izland 1-2 (0-1)
Tórshavn, 3402 néző
gól: Jacobsen (67.), illetve Gudjohnsen (5.), Marteinsson (72.)

9. csoport:
Szerbia és Montenegró - Wales 1-0 (0-0)
gól:
Mladenovic (73.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK