Vágólapra másolva!
Amikor a Bayern München hosszas huzavonát követően megszerezte a holland Roy Makaayt, érezni lehetett, hogy a bajorokkal kapcsolatos nyári transzfer-saga még nem ér véget. Így ugyanis a brazil Giovane Elber kiszorult a kezdő tizenegyből, márpedig az előző idény gólkirálya ezt nem könnyen viseli el. Úgy tűnik, a helyzet hamarosan megoldódhat, mert Elber közel áll ahhoz, hogy elfogadja az AS Monaco ajánlatát, és így kilenc év után otthagyhatja a Bundesligát.

Az Elberrel kapcsolatos találgatások nem most kezdődtek, hanem még tavaly decemberben, amikor kiderült, hogy a focista nem óhajtja meghosszabbítani szerződését, amely 2004 nyaráig kötötte a Bayernhez. A brazil támadó egy nyilatkozatban kifejtette, hogy legkésőbb 2004-ben mindenképpen el akarja hagyni a bajorokat, mivel úgy érzi, hogy tíz év a Bundesligában éppen elegendő a számára. Ezzel csak az volt a probléma, hogy ha valóban 2004-ben, szerződése lejártával hagyja ott a müncheni együttest, akkor Hitzfeldék egyetlen centet sem kapnának érte. Ehhez jött még az, hogy a legutóbbi pontvadászat során Elbert meglehetősen sok kritika érte a müncheniek sportigazgatója, Uli Hoeness részéről, aki sohasem rejtette véka alá a véleményét.

A menedzser elsősorban azt vetette a csatár szemére, hogy a Bajnokok Ligájában nem tudott betalálni, ami alaposan hozzájárult a Bayern kieséséhez, és egészen márciusig csak hazai pályán, a müncheni Olimpiai-stadionban volt eredményes. Idegenben mindössze két gólt szerzett, ami meglehetősen kevés volt Elber szerint is, ugyanakkor a brazil azt sem hallgatta el, hogy meglehetősen balszerencsés volt. Ráadásul második, idegenben szerzett találata a Wolfsburg ellen bajnoki címet jelentett a müncheniek számára, és a csatár véleménye szerint ez azért nem volt rossz teljesítmény.

A brazil végül 21 találattal fejezte be az idényt, amivel pályafutása során először gólkirályi címet szerzett a német élvonalban (még ha a spanyol Thomas Christiennsennel holtversenyben is), ráadásul a Bundesliga történetének legeredményesebb idegenlégiósa is lett, vagyis olyan rossz szezont azért nem zárt.

A bajnoki ünneplés közepette úgy tűnt, hogy az Elber és Hitzfeld közötti ellentétek elsimultak, és a támadó marad a bajoroknál, ám a kezdő csapatban való stabil pozíciója egyre inkább meginogni látszott, hiszen a München következetesen kitartott amellett, hogy le akarja igazolni Roy Makaayt. Miközben a nyár nagy része azzal telt a münchenieknél, hogy a Depor vezetőségével tárgyaltak, Elbert egyre-másra hozták kapcsolatba különböző egyesületekkel a Real Betistől kezdve az Olympique Lyonon keresztül a Monacóig.

A bajnokság végül úgy kezdődött el, hogy Makaay még nem érkezett, Elber pedig ott volt a kezdők között a Frankfurt elleni találkozón, de rendkívül letargikusan futballozott, alig lehetett észrevenni, hogy a pályán van. Pár nappal később aztán a Makaay-transzfert nyélbe ütötték, és bár a következő játéknapon a Hannover ellen még Elber kezdett, de megint csak egy sárga lappal vétette észre magát, majd a Bochum elleni találkozón már csak csere volt. És mivel Claudio Pizarro három forduló alatt kétszer is betalált, így meglehetősen valószínűnek tűnt, hogy Elber számára továbbra is csak a kiegészítő ember szerepe marad, ami nem nagyon tetszett neki.

Az AS Monaco a múlt héten már megtette ajánlatát a focistának, aki akkor még nemet mondott, de azóta kissé megváltozott a helyzet. Elber két francia csapattársával is megtárgyalta a dolgot: Willy Sagnol egykoron három éven keresztül futballozott a nagyhercegség csapatában, és csupa jót mondott a csatárnak, de Bixente Lizarazu is pozitív hírekkel szolgált, hiszen a Monaco mestere, Didier Deschamps a baszk bekk jó barátja, és állítása szerint az edző mindenképpen szeretné Elbert látni csapatában.

Ez meggyőzte a brazilt, akinek már csak pár részletben kell megegyeznie a franciákkal: míg a gallok kétéves szerződést szeretnének a támadónak ajánlani, addig ő három szezonra szóló kontraktust szeretne. Az átigazolási díjról sem született még megállapodás, de ez valószínűleg nem lesz olyan nagy probléma, mert a Bayern által kért hárommillió euró nem számít nagy összegnek, különösen egy olyan támadóért, aki már sokszor bizonyította, hogy mire képes.

Az, hogy az átigazolással (ha egyáltalán megvalósul, aminek azért nagy a valószínűsége) ki jár igazán jól, csak az idő dönti majd el. Tény, hogy Elber a Bayern színeiben hat szezon alatt 91 gólt ért el a bajnokságban, nem is beszélve a BL-ben szerzett további 24 találatáról, és személyében a bajor klub történetének egyik legjobb idegenlégiósa távozhat.