Vágólapra másolva!
Csütörtökön két magyar futballcsapatunk révén is érdekeltek leszünk az UEFA-kupa selejtezőiben. Kedvezőbb helyzetben a Ferencváros van, amely idegenben 5-0-ra győzött a máltai Birkirkara otthonában, így azt is megengedheti a szakvezetés, hogy pihentesse Gera Zoltánt. A Debrecen Litvániában 1-1-re végzett, s bár Sándor Tamás szereplése kérdéses, a játékosok egyértelműen a biztos továbbjutásban bíznak.

Az első fellépésen kivívott 5-0-s győzelem után túlzott izgalomra nincs okuk a Ferencváros játékosainak és vezetőinek a máltai Birkirkara elleni csütörtöki UEFA-kupa visszavágó előtt, ám az mindenkit elszomorít, hogy ezúttal is zárt kapuk mögött kénytelen pályára lépni az együttes az Üllői úton.

Az európai szövetség ugyanis a tavalyi, Stuttgart elleni mérkőzésen történt balhé miatt egy mérkőzésre bezárta a ferencvárosi stadiont, és a mérkőzésre csak az UEFA által szigorúan ellenőrzött személyek látogathatnak ki, sőt az újságírók nemzetközi papírjait is szigorúan kontrollálják. Garami József, az FTC vezetőedzője már korábban eldöntötte, hogy túl sok változást nem tervez csapatánál, ám mielőtt belebonyolódnánk a személyi kérdésekbe, hallgassuk, miként várja a csütörtöki 90 percet Szűcs Lajos, a zöldek kapusa.

"Kezd elegünk lenni a zárt kapus mérkőzésekből, elvégre gyerekkorunkban azért kezdtünk el futballozni, mert szerettünk volna zsúfolt lelátók előtt pályára lépni. Erre már régóta nincs lehetőségünk, szerencsére azonban hamarosan letelik ez a büntetés is. A Birkirkara elleni visszavágót a tetemes előnyünk dacáéra sem szabad félvállról vennünk, hiszen az UEFA pontszámítása miatt minden győzelemre komoly szüksége van a magyar kluboknak, hogy jövőre még több csapatunk indulhasson a nemzetközi kupákban. A máltaiak elleni 90 perc pedig nekünk remek főpróba a hétfői, újpesti rangadóra" - mondta a válogatott kapuvédő.

Visszatérve a Fradi összeállítására, az alapcsapathoz képest Garami József ezúttal Bognár és Leandro helyén Kriston és Szkukalek szerepeltetését is tervezte, utóbbi azonban a szerdai tréning után belázasodott, az ő játéka tehát kérdése. Akárcsak Gera Zoltáné. Aki izomfáradtságra panaszkodott, így valószínűleg a csatár is kihagyja a máltaiak elleni meccset, mivel a szakvezetés fél szemmel már a Megyeri úti fellépésre is figyel. Garami mester a csatársorban feltehetően pályára küldi a négy bajnoki mérkőzéses eltiltását letöltött Jovicot is, további érdekesség, hogy ebben a sorban ezúttal csupa külföldi, a már említett szerbiai Jovic, aztán a szlovák Penksa és a román Sasu kaphat szerepet.

A Birkirkara egyébként már hétfőn Magyarországra érkezett, és a máltaiak szerettek volna a Puskás-stadionban tréningezni, ám a magas bérleti díj miatt lemondtak erről a lehetőségről. Ezek után a Ferencváros, igen sportszerűen, felajánlotta, hogy a vendégek használják a klub pályáit, jóllehet az előírások alapján csak a mérkőzést megelőző napon lettek volna kötelesek ezt a máltaiaknak biztosítani. A vendégeket 75 szurkoló kísérte el Budapestre, ők az UEFA engedélyével lehetnek ennyien, mint ahogy a Ferencváros részéről delegáltak száma is ugyanennyi lehet.

Az FTC várható összeállítása: Szűcs - Vukmir, Dragóner, Kiss Gy. - Kriston, Lipcsei, Zováth, Rósa D. - Penksa, Jovics, Sasu

Bánki József