Vágólapra másolva!
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság az Újpest-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés kapcsán rendzavarás szabálysértése miatt előállított négy személy közül három személy cselekményét - amelyet a mérkőzés megkezdése előtt követtek el - bűncselekmény megállapítására alkalmasnak találta, ezért a bíróság megszüntette a szabálysértési eljárást, egyúttal további intézkedések megtételére az iratokat megküldte az illetékes nyomozó hatóságnak.

Egy személlyel szemben - akit a mérkőzés alatt vettek őrizetbe - a rendelkezésre álló adatok alapján nem látta bizonyíthatónak a cselekmény elkövetését, ezért megszüntette a szabálysértési eljárást.

Az eljárás során hivatalos személy elleni erőszakra utaló adatok merültek fel, ezért az ügyészségi nyomozóhivatalhoz tették át a bűncselekménnyel gyanúsított három szurkoló ügyét.

A két fővárosi csapat Megyeri úti stadionban lejátszott rangadója után hétfőn előállítottak még hét személyt csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, két személyt pedig garázdaság vétsége miatt. Ellenük büntető eljárás indult, továbbá egy személyt igazolás megtagadásának szabálysértése miatt vonnak felelősségre a hatóságok.

A BRFK korábbi tájékoztatása szerint a legkomolyabb összetűzés a második félidő közepén volt, amikor két újpesti szurkoló összeverekedett. A rendőrök ki akarták vezetni az egyik szurkolót a hazaiak szektorából, erre különböző pirotechnikai eszközökkel kezdték dobálni az egyenruhásokat.

A törvény szerint a garázdaság bűntette három évig, a garázdaság vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A hivatalos személy elleni erőszak alapesete három évig terjedő, minősített esete, mely a csoportos, vagy felfegyverkezett elkövetés esetén állapítható meg, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Gyulay Zsolt, az Újpest klubigazgatója kedden egyébként nem tudta megmondani, hogy mekkora kár keletkezett a Megyeri úti stadionban és környékén a hétfői mérkőzést övező erőszakos cselekmények nyomán. Hozzátette: erről nem is lesz hivatalos adatuk, csak a létesítményt működtető Sportfolio Kht.-nak.