Vágólapra másolva!
A szombat-szerdai ritmus első szakaszában húsz Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre kerül sor. Akad néhány csoport, ahol már a szombati forduló során eldőlhet, melyik két csapat marad versenyben a portugáliai helyekért. A magyarok pihennek, csoportellenfeleink viszont küzdenek egymással: a lettek Lengyelországot, a svédek San Marinót fogadják.

Az 1. csoportban egyértelmű a kép: a sorozat egyetlen százszázalékos csapata, Franciaország várhatóan legyőzi Ciprust, s ha Szlovénia is ezt teszi az izraeliekkel, akkor gyakorlatilag el is dőlt minden lényeges kérdés. A franciáknál egyedül Zinedine Zidane játéka kérdéses, a Real Madrid középpályása még a Villarreal elleni bajnokin sérült meg, várhatóan nem is kockáztat Santini kapitány. A kapuba Fabien Barthez áll majd, annak ellenére, hogy csapatában, a Manchester Unitedben csak kispados.

A 2. csoportban Románia gólkülönbséget javíthat Luxemburg ellen, a nagyhercegség kiscsapat eddigi öt találkozóján még nem szerzett gólt, viszont 15-öt kapott. A románok kapitánya, Anghel Iordanescu nehéz helyzetben van, mert bár szombaton könnyebb meccs vár csapatára, a szerdai, dániai összecsapáson sem számíthat sérültjeire, Lucian Sanmarteanra, Gabriel Tamasra, Marius Niculae-ra, Cosmin Contrára és Marian Aliutára. A legnagyobb veszteség a Panathinaikosz középpályásának, Sanmarteannak a hiánya, a térdproblémával bajlódó játékos helyére az újonc Mugurel Buga (FC Brasov) került a keretbe. A norvégok szombaton nehezebb helyzetben lesznek, hiszen ha lépést akarnak tartani a románokkal és a pihenő dánokkal, akkor nyerniük kell(ene) Boszniában.

A 3. csoportban is minden egyértelmű: amennyiben a csehek nyernek Fehéroroszországban, a hollandok pedig Rotterdamban legyőzik Ausztriát, behozhatatlan előnyre tesznek szert. Ez esetben a csoportelsőség kérdése szerdán, Prágában dől el. A legnagyobb nevű hiányzók a holland csapatnál vannak. Az már korábban kiderült, hogy Dick Advocaat kapitány nem számolhat Ronald de Boerral és Clarence Seedorffal, de kidőlt a sorból a Bayern München csatára, Roy Makaay is. Ráadásul nem teljesen egészséges az Andy van der Meyde, Jimmy Floyd Hasselbaink, Jaap Stam trió sem.

Amíg a 4. csoportban a magyarok már a szerdai, lettországi összecsapásra koncentrálnak, addig a lettekre még szombaton is vár egy nagy mérkőzés a lengyelekkel szemben. Gellei kapitány ugyan arról álmodik, a találkozó döntetlen lesz, háromesélyesnek tűnik a találkozó. Ami a lengyelek esélyeit növelheti: a hazaiaknál egy komoly változás tapasztalható, az utóbbi meccseket kihagyó Southampton-csatár, Pahars mégsem játszhat, helyére a Ventspils támadója, Rimkus került a keretbe. A svédek San Marino ellen könnyed meccsre számíthatnak.

Az 5. csoportban hatalmas rangadóra kerül sor, miután a jelenleg listavezető Izland Németországot fogadja, s ha nyer, nagy lépést tesz a portugáliai kontinensviadal és a csoda irányába. Völler ráncait szaporítja a sok sérült, egyelőre nagyon kérdéses, hogy a Freier, Schneider, Bobic, Kuranyi, Rau kvintettből ki tudja vállalni a játékot. A skótok is profitálhatnának egy esetleges izlandi sikerből, hiszen ha legyőzik a feröerieket, Reykjavíkban pedig hazai siker születik, akkor a Vogts-legénység pontszámban beéri Németországot.

A "szoknyásoknál" két új név szerepel a keretben: a Leicester csatára, Paul Dickov kis kihagyás után került vissza a keretbe, míg a Portsmouth szélsője, Kevin Harper először juthat szóhoz a nemzeti csapatban. A legnagyobb veszteség a középcsatár, Kenny Miller (Wolverhampton) hiánya.