Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség béketárgyalásra hívja az angol és török labdarúgás vezetőit Zürichbe. Az UEFA azért kezdeményezte a találkozót, mert ugyan még egy hónap hátra van a csoportelsőségről döntő Törökország-Anglia Európa-bajnoki selejtező összecsapásig, de már most rengetegen tartanak egy esetleges vérfürdőtől.

Sven-Göran Eriksson, az angolok szövetségi kapitánya például kijelentette, hogy az a szurkoló, aki Isztambulba utazik, az életével játszik. A svéd szakember kijelentése csak fokozta az amúgy is könnyen felkorbácsolódó kedélyeket, hiszen erre mondatra a Török Labdarúgó Szövetség elnöke, Hanuk Ulusoy meglehetősen durván, magából kikelve reagált.

"Mindkét ország képviselőit szeretnénk meghívni az UEFA főhadiszállására, hogy végre nyugodtan meg tudják beszélni a problémáikat, hiszen senki sem szeretné, ha eldurvulna a helyzet. Az is a feladataink közé tartozik, hogy megteremtsük a kellő atmoszférát egy jó futballmeccshez" - nyilatkozta az UEFA kommunikációs igazgatója, Mike Lee.

A török-angol viszály még 2000 áprilisában vette kezdetét, amikor is a Galatasaray-Leeds United UEFA-kupa-mérkőzés előtti estén heves összecsapások törtek ki a stadion környékén, s két angol szurkoló is életét vesztette.

A gyűlölködés még mindig tart, hiszen a selejtezők első körében, amikor a félholdas válogatott Sunderlandbe látogatott, 90 személyt kellett őrizetbe venni, s a dobálózásban egy török szurkoló megsérült.

A Törökország-Anglia Eb-selejtezőt október 11-én rendezik Isztambulban, ami után a győztes csapat automatikusan kijut a 2004-es portugáliai kontinensviadalra, míg a második helyezett pótselejtezőre kényszerül.