Vágólapra másolva!
Aligha kétséges, hogy a magyar kupacsapatok közül a Ferencvárosi TC kapta a legnehezebb ellenfelet: az FC Köbenhavn Észak-Európa egyik legambiciózusabb egyesülete, tele van nemzetközileg is elismert futballistákkal, és a BL-selejtezőben elszenvedett vereség után az egyesület az UEFA-kupában szeretne bizonyítani. A koppenhágaiaknak egy magyar focistájuk is van Rabóczki Balázs személyében, így az MTK Hungária Helsingin JK elleni mérkőzései után ismét szerepel majd egy honfitársunk az aktuális ellenfélnél.

Az FC Köbenhavn egyben Európa egyik legrégebbi és egyik legfiatalabb egyesülete is. A paradoxon feloldásához szükséges információ a következő: a klub 1992-ben jött létre a Köbenhavns Boldklub és a Boldklubben 1903 fúziójából, márpedig a két fővárosi alakulat közül az előbbi kétségtelenül a legrégebben alapított egyesület a kontinensen az angol klubok után.

Mind a KB, mind a B1903 nagy múltra tekint vissza hazájában: előbbi nyerte a legelső dán pontvadászatot, és históriája során 15 alkalommal végzett az élen, míg az utóbbi hétszeres bajnokcsapatnak, valamint kétszeres kupagyőztesnek mondhatta magát. A kilencvenes évek elején azonban mindkét gárda félamatőrként működött, mint ahogyan a dán egyletek nagy része, és a realitások azt mutatták: ebben a formában egyikre sem vár valami fényes jövő. A KB az 1980-as évek elején kétszer is próbálkozott a profivá válással, ám a megfelelő anyagi háttér nélkül mindkét kísérlet kudarcba fulladt, és a kilencvenes évek elejére a klub az alacsonyabb osztályokban tengette életét; a B1903 viszont hiába állt stabil anyagi lábakon, és szerepelt a legjobbak között, ha támogatottsága meglehetősen alacsony volt (átlagban kétezer nézőt vonzottak a mérkőzései).

Forrás: [origo]

Tekintse meg az [origo] új BL-oldalát. Az összes létező információ a legrangosabb európai kupasorozatról itt megtalálható.


Az első év jobban nem is sikerülhetett volna, hiszen az egyesület rögtön megnyerte a dán bajnokságot, és a következő esztendőkben is jól szerepelt a gárda (egy ezüstérem, majd egy kupagyőzelem volt a mérleg), aminek eredményeként a szurkolótábora is megnőtt, a Bröndby IF elleni találkozók pedig igazi helyi rangadókká váltak, amelyeken rendszeresen 30 ezer néző jelent meg. A kilencvenes évek közepén aztán egy kisebb hullámvölgy következett, 1996-ban például csak hetedik lett a csapat a bajnokságban, és a nemzetközi szereplésről is lemaradt, de hamarosan új éra kezdődött, amikor a sportigazgatói posztra Flemming Östergaard került, akinek a vezérletével az egyesület még professzionálisabb irányítású lett. Noha a bajnoki cím megszerzése ezután sem sikerült, de már az európai közvélemény is felfigyelt a klubra, köszönhetően a Chelsea FC elleni KEK-meccseknek, na meg Brian Laudrup hazacsábításának.

A második aranyérem végül 2001-ben került a vitrinbe, amikor is a kispadon egy nemzetközileg is elismert szakember, az angol Roy Hodgson ült, akit azonban a bajnoki cím megnyerése után az olasz Udinese elcsábított. A helyére először a svéd Kent Karlsson került; ő korábban már irányította a csapatot, de pár hónap után lemondott, és a norvég Hans Backe lett az utódja, aki ma is vezeti a gárdát, és vezérletével az együttes az idén ismét az élen végzett.

A csapat időközben alaposan megerősödött: olyan focisták találhatók a keretben, mint a világ- és Európa-bajnokságot is megjárt norvég Mykland, a Bundesligából szerződtetett egykori svéd válogatott csatár, Pettersson, illetve Nielsen, a Spanyolországból hazacsábított Möller, vagy a Dél-Afrikában felfedezett támadó, Zuma. A BL-selejtezőre a gárda leigazolta a dán utánpótlás-válogatott védőt, Sebastian Svardot az Arsenal FC-től, és közel kétmillió euróért megvette a svéd Helsingborgs IF brazil támadóját, Álvaro Santost, azonban a skót Rangers FC ellen így sem sikerült beverekednie magát a Bajnokok Ligájába a gárdának.

Az eddigi magyar-dán kupamérkőzések mérlege sem a Ferencváros mellett szól: az európai kupák történetében a két ország képviselői háromszor találkoztak, és mindannyiszor a dánok mentek tovább. A Bröndby IF 1986-ban a Budapesti Honvédot, 1990-ben a Ferencvárost búcsúztatta, 1998-ban pedig az Aarhus GF jutott túl az Újpesten.