Társoldalunk:

Az ORTT szerint sértő a labdarúgóliga döntése

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) felhívja a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) figyelmét arra, hogy az a határozata sérti az országos televíziók és az állampolgárok jogos érdekeit, amely szerint ezek a műsorszolgáltatók nem tudósíthatnak profi labdarúgó-mérkőzésekről. Az ORTT egyben fel is szólítja a ligát a döntés visszavonására.

"A testületnek kellene a leginkább ismernie a médiatörvény kilencedik paragrafusának első és második bekezdését, amely szerint a közvetítési jogok kizárólagos eladása után kell a tv-csatornáknak kérésükre 50 másodperces felvétel elkészítését biztosítani. Erre természetesen lehetőséget is adunk majd. Csakhogy a jogokat még nem értékesítettük" - reagált Szieben László ligaelnök.

A Magyar Televízió kuratóriuma szeptember 18-ai ülésén egyhangúlag elutasította az Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet. A kuratóriumi elnökség támogatja ugyan, hogy az MTV közszolgálati kötelezettségeinek eleget téve vállalja a találkozók közvetítését, egyúttal azonban szorgalmazza, hogy jogdíjat csak abban az esetben fizessen, ha a liga arra tendert ír ki és piaci versenyben derül ki a jogdíj valós értéke. A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért, ha a kuratórium jóváhagyja a szerződéstervezetet.

Az MLL válaszlépésként egy nappal később úgy döntött: további határozatig semmilyen országos tv-csatorna nem engedhető be az NB I-es, illetve NB I B-s találkozókra. A liga megtiltotta, hogy a sportszervezetekhez tartozó személyek - klubvezetők, edzők, labdarúgók - nyilatkozzanak országos tv-csatornának.

"Az állampolgároknak jogos érdekük fűződik ahhoz, hogy a nyilvános eseményeken történtekről tájékozódjanak, a műsorszolgáltatóknak pedig ahhoz, hogy ezekről tájékoztassanak" - szól az ORTT állásfoglalása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK