Vágólapra másolva!
Kialakult az Egyesült Államokban rendezett nőilabdarúgó-világbajnokság elődöntőjének mezőnye. Az egyik ágon a hazai amerikai csapat az oroszokat 7-1-re verő németekkel csap össze, míg a másik mérkőzésen a brazilverő svédek ellenfele a meglepetésre Kínát búcsúztató Kanada lesz.

Képgaléria a vébéről

Elsőként a házigazda, valamint a svéd válogatott jutott be az Egyesült Államokban zajló nőilabdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. Mivel Európából csak két csapat kvalifikálhatja magát, a vendéglátókkal szemben alulmaradó norvégok vereségükkel elszalasztották a kvótát a jövő évi olimpiára, így nem védhetik meg címüket Athénban.

"El sem hiszem, hogy a norvégok nem lesznek ott az olimpián. A világ egyik legjobb csapata hiányozni fog, mindig nagy meccseket vívtunk egymással" - nyilatkozta a hazaiak csatára, Tiffeny Milbrett.

Jelen pillanatban Norvégia a világranglista második helyezettje, s az egyetlen olyan csapat, amelynek még pozitív a mérlege az amerikaiakkal szemben (18 győzelem, 17 vereség, 2 döntetlen). A nagy világversenyeken (mint pl. az 1995-ös vb-elődöntőben vagy a sydneyi olimpia fináléjában) általában az európai együttes nyert, most sikerült revánsot venni.

Az elődöntő slágermérkőzését is az Egyesült Államok csatája jelenti majd, a legjobb négy között ugyanis szinte döntőnek beillő párharc vár Mia Hammékra. Az amerikaiak ellenfele ugyanis az a Németország lesz, amely a negyeddöntőben elgázolta az oroszokat. A 7-1-es sikerre (!) sokáig semmi sem utalt, még a félidőben is csupán 1-1-re álltak a csapatok.

A hajrát aztán sokkal jobban bírta a német csapat, előbb az 57. és a 62. perc között szerezte három gólt, majd a találkozó utolsó tíz percében újabb hármat (Birgit Prinz és Kerstin Garefrekes kettőt-kettőt vállalt), így Németország magabiztosan nyert, s jutott a vébé elődöntőjébe, s ezáltal az athéni ötkarikás játékokra. Az oroszok gólját a 70. percben a világbajnokság legfiatalabb játékosa, az 1987. június 17-én született (azaz mindössze tizenhat esztendős) Jelena Danyilova szerezte.

"Az első félidőben megpróbáltunk nyitott futballt játszani, ami eleinte be is jött. Aztán kiderült, a német válogatott túl jó hozzánk képest, nem véletlenül nyerték meg a tavalyi Európa-bajnokságot" - nyilatkozta az oroszok kapitánya, Jurij Bisztrickij.

Forrás: EPA
Hooper elődöntőbe lőtte Kanadát

"Szorosabb eredményt vártam, mert láttam játszani az oroszokat Kína ellen. A vébén eddig szerencsénk is volt, most viszont nagyon dinamikus, eredményes futballt játszottunk. Mindenkivel elégedett vagyok" - nyilatkozta a németek trénere, Tina Theune-Meyer.

A svédek Bostonban verték Brazíliát, s 1991 óta először jutottak a világbajnokság legjobb négy csapata közé. A skandinávok két gólját - Marta vezető gólja után - Victoria Svensson fejesből, Malin Andersson pedig egy tökéletes szabadrúgásból szerezte.

Svédország ellenfele az október 5-i, portlandi elődöntőben meglepetésre Kanada lesz, miután az észak-amerikai gárda a hetedik percben szerzett Charmaine Hooper-találattal legyőzte Kínát, s története során először jutott a világbajnokság legjobb négy csapata közé. A mérkőzés képéről mindent elárul egyébként a statisztika: a találkozó 65 százalékában az ázsiai csapat birtokolta a labdát, s 16 lövést eresztettek meg a kanadai kapura.

a negyeddöntőben:
Egyesült Államok - Norvégia 1-0 (1-0)
Foxboro, 25 103 néző
vezette: Petignat (svájci)
gól: Wambach (24.)

Svédország - Brazília 2-1 (1-1)
Foxboro, 25 103 néző
vezette: Zsang (kínai)
gól: V. Svensson (23.), M. Andersson (53.), illetve Marta (10.)

Németország - Oroszország 7-1 (1-0)
Portland, 20 021 néző
vezette: Im (koreai)
gól: Müller (25.), Minnert (57.), Wunderlich (60.), Garefrekes (62., 85.), Prinz (80., 89.), illetve Danyilova (70.)

Kanada - Kína 1-0 (1-0)
Portland, 20 021 néző
vezette: Seitz (amerikai)
gól: Hooper (7.)