Vágólapra másolva!
Az angol szövetség (FA) és a belügyminisztérium "utazási tilalma" ellenére várhatóan mégis több száz brit szurkoló kel útra, hogy a helyszínen tekintse meg a szombaton sorra kerülő Törökország-Anglia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt.

A The Observer című lap úgy tudja: 200-300 huligán is megpróbál majd bejutni a stadionba. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a rendezők háromszoros körgyűrűt vonnak az aréna köré. Áprilisban, amikor a török válogatott Sunderlandbe látogatott, 90 személyt kellett őrizetbe venni, s a dobálózásban egy vendégdrukker megsérült. Az UEFA ezt követően 150 ezer svájci frankra büntette az angolokat, s figyelmeztette őket, ha az eset megismétlődik, akkor akár a kizárásukra is sor kerülhet.

A két ország közti futballfeszültség csökkentésére angol küldöttség utazik Törökországba. A vendégek szövetségének képviselői részt vesznek az év játékosa díj hétfői, isztambuli átadásán, majd másnap ellátogatnak egy utcagyerekek számára épített iskolába. "Ez egy bevallottan jószolgálati küldetés, melynek az az üzenete, hogy ez csak egy focimeccs lesz, semmi más" - mondta a Sky Sports televíziónak David Davies, az F.A. főigazgatója.

A két fél futballvezetői szeptember 25-én, az UEFA nyoni székházában tartott találkozójukon arra a megállapodásra jutottak, hogy biztonsági okokból nem lehetnek ott vendégszurkolók az isztambuli Eb-selejtezőn.

A török-angol viszály még 2000 áprilisában kezdődött, amikor a Galatasaray-Leeds United UEFA-kupa-mérkőzés előtti estén összecsapott a két drukkercsoport és a török fanatikusok két angol szurkolót is megkéseltek, akik belehaltak sérüléseikbe. Az F.A. ezért már április 30-án jelezte, hogy biztonsági okokból egyetlen jegyet sem igényel a csoportelsőség és így az egyenes ági Eb-részvétel szempontjából sorsdöntő visszavágóra. Sven-Göran Eriksson, az angolok svéd szövetségi kapitánya is többször felszólította a szurkolókat, hogy ne utazzanak el Isztambulba, s így tett a belügyminisztérium is.

A legtöbben komolyan veszik a figyelmeztetést, de valószínűleg akad 200-300 huligán, aki mégis elindul Törökországba. Naiv dolog azt hinni, hogy ezt senki sem próbálja meg. Ezeknek az embereknek a tiltás olyan, mint bikának a vörös posztó - idézte a The Observer az egyik rendőrségi szóvivőt. Az újság arról is beszámolt, hogy a szombati találkozóra állítólag a rivális Fenerbahce és Galatasaray ultrái "fegyverszünetet" kötöttek, hogy együtt léphessenek fel az angolok ellen.

Csak kedden hirdet keretet Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány. Az egyelőre éllovas - s győzelem és döntetlen esetén az is maradó - együttes svéd szakvezetőjének dolgát sérülések nehezítik meg, még bizonytalan, hogy az Arsenal elleni szombati szuperrangadón bokasérülést szenvedett Michael Owen pályára léphet-e Isztambulban. Az angol lapok mindenesetre hétfőn egybehangzóan azt állították, hogy az FC Liverpool sztárja rendbe jön. Eriksson eredetileg vasárnapra ígérte keretét, majd hétfőre halasztott, s ez módosult most keddre, hogy mindenre kiterjedően alapos "határozat" szülessen.

A találkozóval kapcsolatos hír, hogy mégsem a kijelölt Kim Milton Nielsen fújja majd a sípot. A tavaly a világ harmadik legjobbjává választott bíró egy hétvégi bajnokin megsérült, s egyelőre nem tudni, hogy ki helyettesíti őt.

A 7. csoportban az utolsó forduló előtt Anglia egy ponttal vezet Törökország előtt. Az első helyezett Eb-résztvevő, a második pótselejtezőt játszik.