Vágólapra másolva!
A Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke és a válogatott tagjai is bíznak abban, hogy szombati budapesti győzelmükkel - és a lettek svédországi vereségével - megszerzik a pótkvalifikációt jelentő második helyet az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban.

"A novemberi párharcok sorsolására hétfőn a frankfurti repülőtéren kerül sor, s erre a két kapitány, Pawel Janas és Edward Klejndinst (U21-es együttes) jelentkezését küldtem el. Remélem, hogy végül mindketten elrepülhetnek Németországba" - mondta a lengyel szövetség első embere, Michal Listkiewicz.

A Pawel Janas munkáját segítő Maciej Skorza szerint a lengyelek reményeit növeli, hogy a magyar válogatott hátsó alakzata rendkívül sikertelen hétvégét produkált.

"A legutóbbi mérkőzéseken Király kapus általában három-négy gólt kapott, a védelem főnökének számító Dragóner csapata, a Ferencváros pedig 5-0-s vereséget szenvedett Debrecenben. Biztos vagyok abban, hogy ez nem javította az önbizalmukat" - jegyezte meg az edző. "Janas mindent elkövet a győzelemért, még arra is hajlandó, hogy a felállást 4-4-2-ről 3-5-2-re változtassa. A magyarok ellen leginkább a kontrajáték vezethet eredményre, ezt legutóbb a lettek is bebizonyították Rigában. Harminc percig a saját kapujuk előtt álltak, majd ezután gyors és kiválóan végrehajtott ellentámadásokkal arattak győzelmet. Mi viszont nem várhatunk ilyen sokáig, támadnunk kell! Három, egyenként félórás összefoglalót is megtekintünk a magyarok eddigi hazai mérkőzéseiről, hogy a játékosok is tisztában legyenek az ellenfél taktikájával. Felkészülésünk eltér majd a lettek és a svédek elleni találkozóktól, mert a magyarok más taktikával játszanak, 3-5-2-es hadrendben szerepelnek. Vagyis az említett két válogatottól eltérően támadnak és védekeznek."

A lengyel sajtó és közvélemény régóta kritizálja a csatárokat, hiszen a mostani sorozatban csak három mérkőzésen - kétszer San Marino ellen - ért el gólt az együttes, s a kilenc találatból csak kettőt szereztek a támadók, pontosabban a Budapesten hiányzó Marcin Kuzba.

"Optimistán kell várnunk a budapesti mérkőzést. Tudom, hogy hazai pályán a svédek, a magyarok és a lettek ellen sem szereztünk gólt, de nem adjuk meg magunkat. Nem fogadhatjuk el azt az érvelést, hogy alkalmatlanok és képtelenek vagyunk a gólszerzésre" - mondta Pawel Janas legjobb csatára, a krakkói Maciej Zurawski.

A lengyel együttes kedden 11 és 17 órától gyakorol Wronkiban, majd szerdán délelőtt újabb edzés következik. Délután az Amica Wronki tartalékcsapatával találkozik a Janas-csapat, s csütörtökön 11 órakor repül Poznanból a magyar fővárosba. A találkozót a spanyol Manuel Enrique Mejuto Gonzalez vezeti.

A budapesti összecsapás egy időben kezdődik a Svédország-Lettország találkozóval, mert három csapat egyaránt esélyes a továbbjutást jelentő második hely megszerzésére. Svédország csoportgyőztesként már biztosan Eb-résztvevő. A magyarok akkor lehetnek másodikok, ha nyernek, és a lettek nem győznek a svédek ellen.

A nagy érdeklődéssel várt összecsapásra szóló belépők az IBUSZ-irodákban és a találkozó helyszínén, a Puskás Ferenc-stadionban 2500, 3500 és 6000 forintért kaphatók.