Vágólapra másolva!
A pénteki lengyel lapok több oldalon foglalkoznak a szombati budapesti magyar-lengyel labdarúgó Eb-selejtezővel, találgatják, hogy sikerül-e megtörni a hagyományt s először végre legyőzni a magyarokat Budapesten.

Michal Listkiewicz, a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) elnöke a Gazeta Wyborcza című napilapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy ezt a mérkőzést a magyarok nagyobb aggodalommal várják, mint a lengyelek. A lettországi vereség súlyos csapás volt számukra.

"Tekintve, hogy a magyar klubcsapatok a nemzetközi kupameccseken gyengén szerepelnek, a válogatott a magyar labdarúgás utolsó reménye. Bizonyosan jó csapat ez, különösen erős a második vonala és a támadósora, gyenge pontja viszont a védelem, és Király sem a régi" - vélte Listkiewicz, aki szerint a magyar kapus Chorzówban még nagyszerűen védett, de azután válságot élt át, beengedett néhány buta gólt, és máig nem talált vissza korábbi formájához.

Listkiewicz elmondta, hogy Pawel Janas a szombati mérkőzés eredményétől függetlenül szövetségi kapitány marad. Nem Janas, hanem Boniek vezette a csapatot a selejtezők legrosszabbul sikerült mérkőzésén a lettek ellen Varsóban, amely "falhoz állította" a válogatottat. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Janas csak tavaly év végén vette át a csapatot, és le kellett dolgoznia a veszteségeket. A lengyel válogatottnak még nem sikerült kialakítania saját stílusát, de ehhez kevés volt a rendelkezésre álló idő.

A Przeglad Sportowy című sportlap, mely külön színes magazint is mellékelt a magyar futballról, a lengyel-magyar futballhagyományokról, címoldalán ezt hirdeti: "Jacek Bak csapatkapitány győzelemre vezeti a fehér-pirosakat a magyarok ellen, és bejuttatja őket az Eb döntőjébe".

Az újság - a magyar Nemzeti Sport testvérlapja - közli saját közvélemény-kutatását, mely szerint a lengyel futballdrukkerek 54 százaléka győzelmet vár a lengyel válogatottól. A lap szerint sok múlik a két kapus, Jerzy Dudek és Király Gábor teljesítményén. A lengyel szurkolók 84 százaléka Dudeket tartja jobb kapusnak, Király mellett a megkérdezetteknek csupán 16 százaléka tette le a garast. Annak ellenére - írja a lap -, hogy a két kapus nemzetközi pozíciója, megítélése hasonló. Dudek a Liverpoolban véd, Király a berlini Herthában. Dudek a nyugati ligákban (Hollandia és Anglia) 212 mérkőzést játszott, Király a Bundesligában 188-at. Dudek a nemzeti tizenegyben 33-szor, Király 45-ször védett - emlékeztet a lengyel sportlap.