Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr a magyar labdarúgó-válogatottnak, hiszen Gellei Imre csapata sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett Lengyelországtól a Puskás Ferenc-stadionban. Mivel a csoport másik összecsapásán a lettek idegenben verték a svédeket, a magyar csapat mindössze a negyedik helyen végzett. A többi selejtezőről és a továbbjutókról a 3-4. oldalon olvashat.

Képgaléria az Eb-selejtezők zárófordulójáról

Eb-selejtező, 4. csoport, 8. forduló:
Magyarország - Lengyelország 1-2 (0-1)
Puskás Ferenc-stadion, 15 ezer néző
vezette: Mejuto Gonzalez (spanyol)
Magyarország: Király - Bódog, Dragóner, Juhár - Böőr, Lipcsei (Gera, 46.), Lisztes, Dárdai, Füzi - Szabics, Fehér M. (Kenesei, 63.)
Lengyelország: Dudek - Klos, Bak, Rzasa - Zewlakow - Sobolewski, Mila (Kosowski, 53.), Szymkowiak (Lewandowski, 86.), Krzynówek - Niedzielan, Rasiak
gól: Szabics (49.), illetve Niedzielan (11., 62.)
sárga lap: Lisztes (45.), Juhár (70.), Bódog (92.) illetve Sobolewski (39.)

A sorsdöntő Magyarország-Lengyelország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt a szurkolók barátságos hangulatban készültek a találkozóra. A Puskás Ferenc-stadionban több helyütt is látni lehetett, hogy a két csapat drukkerei egymással beszélgetve, ismerkedve hangolódtak a mérkőzésre.

A magyaroknak először vezető spanyol könyvelő, Mejuto Gonzalez sípjelére mintegy 15 ezer néző előtt csapott össze a két csapat.

Az első percekben mindkét gárda biztonságos védekezés mellett igyekezett feltérképezni ellenfelét, így igazi helyzetet nem láthattunk, legfeljebb egy-egy tekintélyteremtés céljából alkalmazott belépőt.

Aztán a 11. percben bekövetkezett, amit rémálmainkban sem gondoltunk: Niedzielan teljesen egyedül lépett ki a rosszul összezáró Dragóner és Juhár között, majd a tizenhatos vonaláról senkitől sem zavartatva a kifutó Király mellett a bal alsó sarokba lőtt (1-0).



Időközben jött a hír, hogy vezetnek a lettek Stockholmban, s ez alaposan felpaprikázta Szabics Imrét, aki mintegy 23 méterről bődületes erővel találta telibe a bal kapufát a felső saroknál. A lövés úgy meglepte Dudeket, hogy a visszapattanó labdát is csak üggyel-bajjal tudta ártalmatlanná tenni.

Gellei Imre: "Gratulálok a lengyeleknek. Amíg az ellenfelünk kihasználta a védelem két óriási hibáját, addig mi kihagytuk a ziccereinket. Így egyetlen nagy világeseményre sem lehet kijutni. A szerződésem az év végén lejár, a folytatásról a szövetség vezetőinek kell dönteniük."

Pawel Janas: "Drámai, igazán jó mérkőzést vívott egymással a két gárda. Mindkét együttes nagysze-rűen futballozott és sajná-lom, hogy a győzelmünk mit sem ér a svédországi találkozó eredményének tudatában."



A félidő hajrája is a hazaiaké volt: a jobb oldalon fáradhatatlanul zakatoló Böőr vezérletével egyre-másra alakította ki a helyzeteket a magyar csapat, gólt szerezni azonban a legnagyobb helyzetekből sem sikerült Szabicséknak.

A szünetben Gellei Imre cserére szánta el magát, és az elsősorban a védekezésben jeleskedő Lipcsei helyett Gera Zoltánt küldte pályára.

A második játékrész magyar góllal indult: Füzi tört előre az ellenfél térfelének közepén, Szabicshoz passzolt, aki lefutotta védőjét, majd 15 méterről parádés mozdulattal lőtt Dudek kapujának jobb alsó sarkába (1-1).

A BRFK honlapja szerint hivatalos személy elleni erőszak miatt két, rendbon-tásért egy, garázdaságért pedig hat vendégdrukker előállítására került sor. A mérkőzés előtt a lengyel szurkolók egy csoportja a Puskás Ferenc-stadion Stefánia úti kapujánál a rendőrökre támadt, akik gumibotot használtak a megfékezésükre, eközben öt rendőr és egy külföldi megsérült. A hazai nézők a találkozó előtt és alatt jogkövető magatartást tanúsítottak - olvasható a honlapon.
(MTI)


A 62. percben aztán összeomlani látszott minden, amit az első félidő második felében, és a második játékrész első negyedórájában felépített a magyar csapat: egy újabb kapitális védelmi hiba után Niedzielan ismét teljesen egyedül tört kapura, elhúzta a labdát Király mellett, majd a visszafutó Juhár és a kapufa között a hálóba csavart (1-2).

A 67. percben az újonnan beállt Kenesei tűzte rá úgy jó 20 méterről, a lövést Dudek üggyel-bajjal mentette szögletre. Egy perccel később újabb gólt szereztek a lengyelek - szerencsére lesről.

Az újabb kapott gól visszavetette a magyar csapatot, egyre jobban leült a mérkőzés, és mivel a lettek őrizték előnyüket Stockholmban, meglehetősen kilátástalannak tetszett a válogatott helyzete.

A 78. percben kis híján öngólt szereztek a lengyelek: Dudek felszabadító rúgása Keneseiről az üres kapu felé pattant, a visszafutó Bak azonban önfeláldozó módon kirúgta a labdát a gólvonalról.

A hátralévő időben már nem történt említésre méltó esemény, így a lengyel válogatott győztesen vonulhatott le a Puskás Ferenc-stadion gyepéről. A magyar válogatott a mezőnyben helyenként jól játszott, gólhelyzeteket is kialakított, a mérkőzés bizonyos időszakaiban ellenfele fölé nőtt, azonban két súlyos védelmi hiba két lengyel gólt, és végül vereséget eredményezett.