Vágólapra másolva!
A labdarúgó UEFA-kupa első fordulójában három magyar csapatért is izgulhatnak a szurkolók: a bajnok MTK Zágrábban 3-1-re kikapott a horvát Dinamótól, a Debrecen Varasdon 3-1-re nyert, a szerdán Koppenhágában fellépő Ferencváros pedig 1-1-et játszott az Üllői úton a Rabóczki Balázst is a soraiban tudó FCK-val. Halmai Gábor az MTK gyors gólszerzésében bízik, míg a csapat trénere, Egervári Sándor nehéz mérkőzésre számít. Dombi Tibor biztos a Loki továbbjutásában, míg Garami József, a Fradi edzője a dánokat tartja esélyesebbnek a Fradival szemben.

Szerdán este kétgólos hátránnyal fogadja az MTK a Dinamo Zagreb együttesét az UEFA-kupa visszavágóján. A Makszimir-stadionban a horvát bajnok 3-1-re győzött, ám az MTK az első félidőben Illés révén hatalmas ziccert, majd a hajrában Czvitkovics révén büntetőt hibázott. Így aztán szerda este nem elég a budapesti kék-fehéreknek egyszer bevenni a rivális hálóját, hanem két találatra is szükség lesz a továbbjutáshoz, e közben Végh hálója egyszer sem rezdülhet meg.

A várható taktikai csatáról Halmai Gábor, az MTK frontembere nyilatkozott: "A vereségre gondolni sem akarunk, ám tény, kockáztatnunk kell a továbbjutásért. Ugyanakkor mindezt csak úgy szabad megtennünk, ha közben nem lazulunk fel. Ezért nagy szükségünk lesz a középpályán a gyakori labdaszerzésre, a szűrésre. Ez ügyben párhuzamot is vonhatok a válogatott lengyelek elleni fellépésével, hiszen Lisztesék szintén felnyomták az ellenfelet a saját térfelére, sajnos azonban meg is kontrázták őket. Erre kell felkészülnünk nekünk is."

Megjegyzésünkre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a horvát futballisták mégsem állnak be védekezni, a kék-fehérek rutinos labdarúgója ezt mondta: "Vérükben van az 'előre-játék' szeretete, így biztosan nem fognak beállni bekkelni, ami akár kedvezhet nekünk, mivel ez által hátul kinyílhatnak. Egyébként halljuk a híreket mi is a Dinamo háza tájáról, hogy akad elég gondjuk, például a fanatikus szurkolóikkal is, ám ez tényleg az ő problémájuk, a pályán nyilván ez nem mutatkozik meg a horvátok játékában."

Az esélyekről, saját szerepéről, illetve a védekezés fontosságáról Halmai ekképp vélekedett: "Nehéz, de nem teljesíthetetlen feladat vár ránk. Nagyon erős csapat a Dinamo, három gólt nehezen lőhetünk nekik, de kettőt talán igen. Persze, ebben az esetben nekünk sem szabad gólt kapnunk. Lényeges tehát, hogy védekezésben úgymond nullára hozzuk a meccset, míg elöl minél gyorsabban gólt, gólokat kellene szereznünk, már az első félidőben. Az utolsó pillanatig reménykedek a sikerünkben, akárcsak abban, hogy mindhárom magyar csapatnak összejön a továbbjutás. A sportág jelenlegi hangulatának ez nagyon jót tenne."

Bánki József

[origo]