Haladást vert a Fradi

Szombattól Szusza Ferenc nevét viseli az újpesti labdarúgócsapat stadionja.

A hivatalos névadó ceremóniára az Újpest FC-MTK FC Arany Ászok Liga-mérkőzés előtt került sor. A legendás csatár egy hintón érkezett a játéktérre, s a nézősereg vastapssal fogadta. Dercze Tamás IV. kerületi polgármester köszöntő beszéde után a kezdőrúgást természetesen Szusza Ferenc végezte el.

Szusza nevéhez egyedülálló világcsúcs fűződik, ugyanis egyetlen klubban 463 élvonalbeli találkozón játszott, amelyeken 397 gólt szerzett. A válogatottban 24-szer lépett pályára, s ezalatt 18-szor volt eredményes. Szeretett lila-fehér egyesületét 26 éven át szolgálta futballistaként.

A december 1-jén 80. életévét betöltő egykori klasszis 1945-ben, 1946-ban, 1957-ben és 1960-ban is bajnoki címet szerzett, s noha gólkirály egyszer sem volt, 397 találata talán örök időre elérhetetlen csúcs marad.

Edzőként már több klubnál megfordult: dolgozott Újpesten, Győrben (2 MNK-győzelem), Egerben, de irányította a lengyel Górnik Zabrzét (1-1 bajnoki cím és kupagyőzelem), a spanyol Real Betist (elhódította a Copa del Reyt) és az Atlético Madridot.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK