Vágólapra másolva!
Újabb észak-európai pontvadászatban dőlt el a bajnoki cím sorsa: Oroszországban a CSZKA Moszkva az utolsó előtti fordulóban biztosította be az aranyérmet, amit a legtöbben már jó pár hete előre odaadtak volna az együttesnek. Koreában a címvédő Seongnam sokkal korábban megnyerte a pontvadászatot, a gárda négy héttel a zárás előtt behozhatatlan előnyre tett szert. Hollandiában még csak a bajnokság elején járnak, és a hét végi rangadón a PSV, illetve az Ajax megosztozott a pontokon.

Az orosz bajnokság nagy részében sejteni lehetett, ami az utolsó előtti fordulóban matematikailag is bebizonyosodott: az aranyérem a fővárosi CSZKA tulajdonába került. A klub utoljára 1991-ben végzett az élen, amikor az első még szovjet bajnoknak mondhatta magát, azóta viszont egyszer sem tudott az első helyen zárni, vagyis története első orosz aranyérmét gyűjtötte be. A CSZKA tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott, hiszen a csapat az első fordulóktól kezdve az élen állt, és a vezetést egyetlen pillanatra sem engedte ki a kezéből.

A klub tulajdonosa, Jevgenyin Giner nem sajnálta a pénzt a csapattól, hiszen kétszer is megdöntötte az orosz átigazolási rekordot: a bajnokság előtt a cseh Jiri Jarosíkért 3,7 millió eurót fizetett (őt a Sparta Prahától vette meg), majd a nyáron, vagyis a pontvadászat közben a Dinamo Zagrebtől leigazolt horvát csatár, Ivica Olic pontosan ötmillió eurót kóstált.

Utóbbira azért volt szükség, mert Jarosík a nyáron megsérült, és a terv tökéletesen bejött, hiszen a cseh focista a bajnokság első, míg Olic a bajnokság második felében ért el hét találatot. A horvát futballista a hét végén is betalált, amikor a CSZKA a Rotor Volgográd elleni hazai 3-0-s győzelemmel biztosította be az aranyérmét.

Az elsőség minden bizonnyal a trénernek, Valerij Gazzajevnek is nagy elégtétel lehet, hiszen őt az ősszel rúgták ki a válogatott éléről. A szakembert elsősorban azért kritizálták, mert túlságosan is támadó szellemben állítja össze együttesét, de a CSZKA vezetőségét ez egyáltalán nem érdekelte. A hét végén az is eldőlt, hogy az ezüstérem a Zenit Szank-Petyerszburgé lesz, míg a címvédő Lokomotiv Moszkva visszacsúszott a negyedik helyre - a dobogó harmadik fokán jelenleg az a Rubin Kazany áll, amelynek ez az első idénye a legjobbak között.