Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) keddi rendkívüli közgyűlésén döntő többséggel Szieben Lászlót választotta elnöknek az október 13-án lemondott Demján Sándor helyére. A jelenlévők közül egy tartózkodás mellett 25-en támogatták az eddigi ügyvezető igazgatót, ketten nemmel voksoltak. Az elmúlt 22 napban ideiglenesen Tarsoly Csaba, a ligatanács elnöke volt az MLL első számú ügyvezetője.

"Örülök annak, hogy most konszenzus volt az érintettek között" - értékelte tömören a bizalmat a liga új főnöke. A jövő évi rendes közgyűlésig megbízott Szieben Lászlóra számos sürgős feladat vár. Az új elnök elmondta: csütörtökön délután (15 óra) elnökségi ülést tartanak.

"Legfontosabb teendőnk az operatív feladatok meghatározása lesz. A Ferencváros ügyénél megvárjuk az MLSZ délelőtti, 10 órás tanácskozásának határozatát, ahhoz igazítjuk álláspontunkat" - mondta Szieben László.

A Legfőbb Ügyészség múlt hétfőn négy óvást nyújtott be a az MLSZ- és MLL-döntések ellen. A május 30-i FTC-Debrecen találkozó szurkolói rendbontásával kapcsolatban augusztus 7-én az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy hat pont levonással sújtja a Ferencvárost, s a csapat három mérkőzést zárt kapuk mögött köteles megrendezni otthonában. Szeiler Józsefet, az FTC Rt. vezérigazgatóját december 31-ig eltiltotta a találkozók látogatásától, illetve 1,2 millió forintra büntette. Az elnökség egyúttal jóváhagyta az MLL fegyelmi bizottságának korábbi döntését, amely szerint a klubnak 40 millió forintot kell fizetnie.

A liga fegyelmi bizottságának, ha az MLL fellebbviteli bizottsága egyetért az ügyészségi óvásokkal, az azokban foglaltak figyelembe vételével 30 napon belül újra kell kezdenie az eljárást elsőfokon. Amennyiben ez nem történik meg, a Legfőbb Ügyészség a bírósághoz fordul.

A Fradi-ügyhöz hasonlóan a televíziós közvetítésekkel kapcsolatban is napokon belül döntés várható, legalábbis ezt ígérte az új MLL-elnök.

Az MTV kuratóriuma szeptember 18-i ülésén egyhangúlag elutasította az Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet, pedig az érintett felek több hónapos tárgyalássorozata után elvi megegyezés volt a "házasság" folytatásáról. A kuratóriumi elnökség támogatja ugyan, hogy az MTV közszolgálati kötelezettségeinek eleget téve vállalja a találkozók közvetítését, egyúttal azonban szorgalmazza, hogy jogdíjat csak abban az esetben fizessen, ha a liga arra tendert ír ki és piaci versenyben derül ki a jogdíj valós értéke. A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért, ha a kuratórium jóváhagyja a szerződéstervezetet.

Az MLL válaszlépésként egy nappal később úgy döntött, további határozatig semmilyen országos tv-csatorna nem engedhető be az NB I-es, illetve NB I/B-s találkozókra. A liga megtiltotta, hogy a sportszervezetekhez tartozó személyek - klubvezetők, edzők, labdarúgók - nyilatkozzanak országos tv-csatornának.