Társoldalunk:

BL-gólcsúccsal ütötte ki a Deport a Monaco

2003.11.05. 20:52

Monaco - Deportivo La Coruna 8-3 (5-2)
Monte-Carlo, II. Lajos-stadion, 14 ezer néző
vezette: Terje Hauge (norvég)
Monaco: Roma - Givet, Squillaci, Rodríguez, Evra (Ibarra, 83.) - Plasil (Zikosz, 67.), Cissé, Bernardi, Rothen - Giuly, Prso (Adebayor, 75.)
Deportivo: Molina (Munua, a szünetben) - Manuel Pablo (Munitis, a szünetben), Naybet, Andrade, Romero - Sergio (Pandiani, 60.), Mauro Silva - Scaloni, Valeron, Munitis - Tristán, Amavisca.
gól: Rothen (2.), Giuly (11.), Prso (26., 30., 45., 49.), Plasil (47.), Cissé (67.), illetve Tristán (39., 52.), Scaloni (45.)

Nem túl jó előjelekkel várta hazai BL-találkozóját a Monaco labdarúgócsapata, amelynek kezdő tizenegyében nem kaphatott helyet a spanyol válogatott csatár, Fernando Morientes, az eddig három góllal dicsekedhető támadó sérülése nem jött rendbe, így még a kispadra sem ülhetett le.

A vendég Deportivo együttesében Pedro Munitis izomsérülése rendbe jött, de a csatár csak csereként várhatott a pályára lépésre, míg Mauro Silva visszafoglalhatta helyét a középpályán. 

Gyorsan megszerezte a vezetést a nagyhercegség csapata: Manuel Pablo hatalmas hibáját kihasználva Rothen törhetett kapura, s 16 méterről a kiinduló Molina fölött emelt a kapu közepébe (1-0). Mintha összesett volna a Depor: a spanyol gárda, amely három mérkőzésén összesen egy gólt kapott a 11. percben már másodszor adta meg magát, ezúttal Giuly lépett ki, s az első találathoz hasonlóan nem hibázta el a sakkmatt-helyzetet (2-0). A találat a Monaco 50. BL-gólja volt.

A 26. percben első szögletéből növelte előnyét a Monaco: a jobb oldalról bekanyarított labdára Prso érkezett, s öt mérettől könnyedén bólintott  kapuba (3-0). Szegény spanyol védők harmadosztályú szintre süllyedtek, a 30. percben szerzett negyedik gól már igazi megalázás volt. Négy fejeléssel került a labda Prso elé, aki ezúttal négy mérettől bólintott a kapu jobb oldalába (4-0).

A 31. percben végre mutatott valamit a Depor: Tristán parádés szabadrúgását bravúrral tolta léc fölé Roma. Nyolc perccel később már a kapus sem segíthetett, Diego Tristán megforgatta Squillacit az ötös sarkán, majd "irányba fordulva" köténygólt lőtt (4-1). A félidő utolsó percében már hátránya felét ledolgozta a Depor, Valeron bombáját még hárította ugyan Roma, de az elmélázó Evrát megelőzve Scaloni az üres kapuba gurított (4-2).

Hogy mi történhet még egy félidő utolsó utáni percében? A középkezdést követően előbb Roma mentett káprázatos vetődéssel Tristan elől, majd az ellentámadás során a Giuly, Prso kettős csomóüt kötött mindenki lábára, s a horvát támadó már saját maga harmadik, csapata ötödik gólját szerezte (5-2).

Forrás: EPA
A spanyolok cserekepusa, Munua sem segíthetett

A félidőben bizonyára nem volt csendes a spanyol öltöző, szemmel látható jelét viszont Irureta mester azzal adta elégedetlenségének, hogy Molina helyett az uruguayi Munuát küldte a kapuba. Két percig lehetett elégedett cseréjével a tréner, a 47. percben egy előre vágott labdára a hálóőr kimozdult, kiöklözött labdáját a cseh Plasil 20 méterről, egyből a kapuba emelte (6-2).

49. perc: 7-2. Döbbenet! Prso úgy érkezett a büntetőterületen belülre, hogy égen-földön nem volt vendég védő, a horvát támadó tíz méterről ha akart sem tudott volna hibázni.

Az 52. percben megdőlt a BL-csúcs, egy mérkőzésen tíz gólt még soha sem szereztek az együttesek. A védelmek csődjét Tristán másodszor használta ki (7-3). Negyedórás pihenőt követően Cissé unta meg az egységnyi időtartamra eső gólszegénységet, remek szóló után 17 méterről lőtte ki bal alsó sarkot, beállítva a 8-3-as végeredményt.

A találkozó összességében több szempontból is BL-csúcsot hozott: 11 gól még soha sem született a csoportküzdelmek során, s egy csapat sem talált még nyolc alkalommal az ellenfél kapujába, mint most a miniállam együttese. Az eddigi rekordot a 2000. október 24-i Paris SG-Rosenborg (7-2) összecsapás "tartotta".

Ráadásul a hazaiak horvát csatára, Dado Prso 4 gólt szerzett, ilyen parádés teljesítményre korábban a holland Marco van Basten (AC Milan, 1992) és az olasz Simone Inzaghi (Lazio, 2000) volt képes.

PSV Eindhoven - AEK Athén 2-0 (0-0)
Eindhoven, Philip's-stadion, 28 ezer néző
vezette: Konrad Plautz (osztrák)
PSV: Waterreus - Ooijer, Hofland, Lucius, Bouma - Li, Colin, Robben, De Jong - Park, Kezman
AEK: Michailidesz - Kosztenoglu, Georgeasz, Morasz, Zagorakisz - Ruszev (Tszartasz, 32.), Katszuranisz, Lakisz (Konsztantinidisz, 69.), Kasszapisz - Okkasz (Ivic, 78.), Liberopulosz.
gól: Bouma (51.), Robben (63.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK