Vágólapra másolva!
A hétvége egyik legnagyobb szenzációja Európa futballpályáin az volt, hogy az FC Basel 28 meccs után elveszítette hazai veretlenségét - igaz, a gárda nem a bajnokságban, hanem a kupában kapott ki. Skóciában ellenben a két glasgow-i csapat egyaránt nyerni tudott, de a Rangersnek alaposan meg kellett küzdenie a három pontért. Afrikában eközben a kontinentális kupák tovább haladtak a végkifejlet felé.

A hétközi Bajnokok Ligája-meccsek tökéletesen tükrözték, hogy a skót labdarúgás két élcsapata, a Celtic FC és a Rangers FC milyen formában van: míg a Kelták hetek óta kiválóan futballoznak, addig a Protestánsok csak szenvednek. A hét végi bajnoki meccseken ez a tendencia folytatódott: a zöld-fehérek egy laza ötöst hintettek a Dunfermline Athletic otthonában, mégpedig úgy, hogy első számú gólvágójuk, a skót Henrik Larsson csak egyszer volt eredményes.

A Celtic kezdő tizenegyében ezúttal két (!) skót is volt, a középpályás Jackie McNamara mellett a kapus Rob Douglas is kezdett, de a főszerepet azért nem ők vitték. Ez a titulus leginkább a walesi John Hartsont illette meg, aki kétszer volt eredményes, de betalált a szlovák bekk, Stanislav Varga, valamint a csereként pályára lépő Ross Wallace is - utóbbi szintén skót futballista, és ez volt az első találata a felnőttek között.

A Rangers egy nappal később lépett pályára, mégpedig a Kilmarnock vendégeként, és náluk szokás szerint egyetlen skót sem volt a kezdők között. Amikor fél óra elteltével a grúz támadó, Sota Arveladze megszerezte a vezetést a vendégeknek, akkor úgy tűnt, hogy itt is gólzápor következik majd - ami végül meg is történt, még ha nem is teljesen úgy, ahogyan azt a Rangers drukkerei szerették volna.

A következő két találatot ugyanis a hazaiak érték el: a skót utánpótlás-válogatott Gary McDonald még a szünet előtt kiegyenlített, majd a második játékrész elején a latinos neve ellenére szintén skót Peter Canero a vezetést is megszerezte a Killie-nek. A Rangers persze elkeseredett rohamozásba kezdett, de eleinte úgy látszott, hogy ez nem a glasgow-iak napja: Peter Lövenkrands buktatásánál valószínűleg csak a bíró látta úgy, hogy nem jár tizenegyes, Michael Mols a felső kapufát találta telibe, Arveladze pedig elrontott egy kihagyhatatlannak tűnő helyzetet.

A grúz azonban később javított, és az utolsó percekben a portugál Nuno Capucho a győzelmet is megszerezte egy közeli fejessel a Rangersnek. A Protestánsok hátránya azonban még így is négy pont a listavezető Celtickel szemben - igaz, a harmadik Hearts újabb hat ponttal lemaradva következik.

A helvéteknél a hét végén nem bajnoki fordulót rendeztek, hanem a svájci kupa nyolcaddöntőire került sor, aminek köszönhetően még nagyobb szenzációt jelentetett az FC Basel veresége, hiszen a gárda ezzel ki is esett a sorozatból. A bázeliek ebben a szezonban hazai porondon nem csak hogy veretlenek voltak, de összesen 28 mérkőzésből mindössze egyszer veszített pontot a többi találkozót (a bajnokságban, illetve a kupában) egytől egyig megnyerte.

Amikor kiderült, hogy a kupa nyolcaddöntőjében a listavezető ellenfele a - legalábbis papíron - legnagyobb rivális Grasshopper-Club lesz, akkor sokan dörzsölték a tenyerüket, hiszen a két együttes az elmúlt években mindig hatalmas küzdelmet vívott egymással. A Szöcskék az előző szezonban a bajnokságban megelőzték a bázelieket, ám ebben az idényben a zürichieknek nem nagyon megy, aminek köszönhetően pár héttel ezelőtt edzőcserére is sor került a klubnál.

Az új szakvezető, Carlos Bernegger irányítása alatt valamelyest javult a gárda teljesítménye, de a Basel elleni kupameccsen a hazai pálya előnye ellenére sem a Grasshoppers volt az esélyes. A vendégek az erőviszonyoknak megfelelően szinte végig nagy fölényben futballoztak, és el is jutottak a helyzetekig, azonban a GC portása, Fabrice Borer remek napot fogott ki, és Yakinék nem tudtak túljárni az eszén.

A zürichiek a 97 perc során (a játékvezető ugyanis a kemény játékból eredő rengeteg ápolás miatt hét percet hosszabbított) mindössze egyszer lőttek kapura, a brazil Eduardo közeli próbálkozása azonban elég volt az 1-0-s győzelemhez.

A vendégek mestere, Christian Gross a lefújást követően azon kesergett, hogy csapata hiába játszott sokkal jobban, mégis vereséget szenvedett, és egy tizenegyesgyanús szituációt is emlegetett. Szó ami szó, a 72. percben a hazaik védője, Roland Schwegler jól láthatóan a mezénél fogva rántotta vissza a Basel csatárát, Marco Strellert, ám a bíró sípja néma maradt. A históriáskönyvekbe azonban ez nem kerül majd be, csupán annyi, hogy a Grashoppers jutott be a legjobb nyolc közé.

Svájc: az egykori fradista mesterhármasa/sport/focivilag/20031020keteszaki.html?pIdx=3