Vágólapra másolva!
November 15-én és 19-én öt párharcban tíz összecsapást vívnak a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezők égisze alatt. A skót-holland, a horvát-szlovén, az orosz-walesi, a lett-török és a spanyol-norvég csaták továbbjutói részt vehetnek a jövő évi, portugáliai kontinensviadalon.

Berti Vogts, a skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 24 játékost hívott be a hollandok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre. A keret érdekessége, hogy meghívást kapott a Preston North End veterán kapusa, Jonathan Gould is, illetve először léphet pályára a felnőttek között az a Stephen Pearson, aki a Rainer Bonhof vezette U21-es nemzeti csapatnak talán a legértékesebb játékosa. A Motherwell közzéppályásának nagy jövőt jósolnak szakemberek, a hírek szerint már a januári átigazolási szezonben megszerzi őt a Celtic együttese.

"Jelen pillanatban égető szükségünk van egy bal oldali középpályásra, s mivel Pearson ballábas, agresszív, fiatal, jó futballista, s bizonyított már az utánpótlás-válogatottban, eljött az ő ideje" - vélte a kapitány.

Ami nagy baj Vogts számára az a csapatkapitány, Paul Lambert és a Rangers-csatár, Steve Thompson hiánya, de nem léphet pályára a Hampden Parkban Colin Cameron, a Wolverhampton Wanderers középpályása sem. Gavin Rae és Steven Pressley várhatóan harcra kész lesz.

a skót keret
kapusok: N. Alexander (Cardiff), Douglas (Celtic Glasgow), Gould (Preston)
mezőnyjátékosok: G. Alexander (Preston), Caldwell (Newcastle United), Dailly, Hutchison (mindkettő West Ham United), McNamara (Celtic Glasgow), Pressley (Hearts), Ross (Glasgow Rangers), Webster (Hearts), Wilkie, Rae (mindkettő Dundee), Devlin (Watford), Ferguson (Blackburn Rovers), Fletcher (Manchester United), Naysmith, McFadden (mindkettő Everton), Pearson (Motherwell), Crawford (Dunfermline), Dickov (Leicester City), Gray (Bradford), McCann (Southampton), Miller (Wolverhampton Wanderers)

A hollandoknál ismét meghívást kapott Ruud van Nistelrooy és Clarence Seedorf, ami önmagában még nem is lenne meglepetés. Ám a Manchester United holland csatárát éppen Dick Advocaat szövetségi kapitány hagyta ki fegyelmezési szándékkal a Moldávia elleni utolsó Eb-csoportmérkőzésről, a fiatal "tulipán" azt nehezményezte, hogy a tréner lecserélte a csehek elleni sorsdöntő találkozón.

Nos, Advocaat lehet, nem bocsátott meg teljesen, ugyanis nyilatkozatában sejteni engedte, Skóciában a Patrick Kluivert, Rafael van der Vaart duónak szavaz bizalmat. A két legjobb formában lévő csatár, Van Nistelrooy és a Bayern Münchenben játszó Roy Makaay pedig csak kispados lesz.

Seedorf is megszolgálta helyét, véli a kapitány, az AC Milan középpályása mérkőzésről mérkőzésre jobb formát mutat, így helye megkérdőjelezhetetlen.

a holland keret
kapusok: Van der Sar (Fulham), Waterreus (PSV Eindhoven)
mezőnyjátékosok: Reiziger, Cocu, van Bronckhorst, Kluivert, Overmars (mind Barcelona), F. de Boer (Galatasaray), Ooijer (PSV Eindhoven), Stam (Lazio), Zenden (Middlesbrough), Sneijder, van der Vaart (mindkettő Ajax Amsterdam), Bosvelt (Manchester City), Seedorf (AC Milan), Davids (Juventus), Van Hooijdonk (Fenerbahce), van der Meyde (Internazionale), Makaay (Bayern München), van Nistelrooy (Manchester United).