Vágólapra másolva!
Christoph Daum szerint a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságon a házigazda válogatott nem játszik majd jelentős szerepet. A török Fenerbahce vezetőedzője úgy véli, legközelebb csak a 2010-es tornán kell számolni a legutóbb vb-ezüstérmes csapattal.

"A jövő évi Európa-bajnokságon, majd a 2006-os vb-n sajnos nem várható tőlünk kiemelkedő eredmény" - mondta a kokainbotrányáról elhíresült Daum. "Először 2010-ben lehet komolyan venni majd a válogatottat, de csak abban az esetben, ha az utánpótlás-nevelés új irányba fordul."

A tréner hozzátette, a német szövetség (DFB) koncepciója alapvetően elhibázott: "Milliókat dobnak ki az ablakon, folyton csak a lyukakat próbálják befoltozni, pedig radikális változtatásokra lenne szükség. Tudom, hogy ez nem tetszik a vezetőknek. Létre kell hozni egy futballiskolát a legtehetségesebbek számára."

A 49 éves Daum korábbi meghurcolása miatt nem kíván visszatérni a Bundesligába: 2000 októberében azért bocsátották el a Bayer Leverkusentől, mert a hajából vett minta elemzése során kiderült, hogy rendszeresen fogyasztott kábítószert. A DFB is rögtön felbontotta a szerződését, így nem lehetett a válogatott szakvezetője.

Tavaly májusban azonban jogerősen felmentették kis mennyiségű (3-5 gramm) kokain 63 rendbeli birtoklásának vádja alól, s így visszakapta edzői licencét. Októberben kijelentette: szívesen felvenné a török állampolgárságot, és tökéletesen meg akarja tanulni az ország nyelvét.