Vágólapra másolva!
Skócia hazai pályán 1-0-ra legyőzte Hollandiát a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezők első mérkőzésén. A walesiek kivédekezték az oroszokat, így bizakodva várhatják a szerdai, cardiffi visszavágót, míg a szlovénok 1-1-es döntetlen értek el Horvátország vendégeként. A lettek óriási meglepetésre a törököket is megverték, a norvégok pedig Johnsen kapus parádéjának köszönhetően úszták meg a súlyos vereséget Valenciában.

Eb-pótselejtező, 1. mérkőzés
Skócia - Hollandia 1-0 (1-0)
Hampden Park, 50 334 néző
vezette: Hauge (norvég)
Skócia: Douglas - McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith - Fletcher, Ferguson, Dailly, McCann (Pearson, 71.) - Dickov (Miller, 66.), McFadden (Hutchison, 91.)
Hollandia: Van der Sar - Ooijer, Stam, F. de Boer, Van Bronckhorst (Seedorf a szünetben) - Van der Meyde, Cocu, Davids (Van der Vaart, 61.), Overmars - Van Nistlerooy, Kluivert (Makaay, 77.)
gól: McFadden (21.)
sárga lap: McFadden (26.), Dailly (42.), illetve Ooijer (60.), Stam (82.)

Nem kevesebbet állított Berti Vogts, a skót labdarágó-válogatott szövetségi kapitánya a Hollandia elleni Európa-bajnoki pótselejtező glasgow-i mérkőzése előtt, minthogy számára a sikerrel megvívott kvalifikáció akkora sikert jelentene, mint a hét évvel korábban, német szakvezetőként megszerzett Eb-aranyérem.

Bár összességében nem a skótokat tartották a mérkőzés favoritjának, Vogts mégis reményét fejezte ki, hogy a Hampden Parkban olyan eredmény születik, amely a szerdai visszavágóig reménnyel tölti el a hazai híveket.

"Az elmúlt négy év legnagyobb, legfontosabb mérkőzése előtt áll a skót válogatott. Minden játékosomnak talán élete legjobbját kellene nyújtani ahhoz, hogy a kontinens egyik legkiválóbb együttese ellen sikerrel helyt álljon" - mondta a találkozó előtt a tréner. Vogts meglepetésre kisebb meglepetésre a Paul Dickov, James McFadden kettősnek szavazott bizalmat a csatársorban, így Stevie Crawford, valamint Kenny Miller a kispadra szorult.

A másik oldalon szinte egész héten az volt a téma, a holland szakvezető, Dick Advocaat vajon meghúzza-e azt a lépést, hogy valóban kihagyja a brit futballban élő, s talán legjobb formában lévő Ruud van Nistelrooyt a kezdőcsapatból, vagy sem. Nos, nem tette meg, így a MU klasszisa kezdett Patrick Kluivert oldalán. Kérdéses volt Jaap Stam szereplése, ám a középső védő pénteken már teljes intenzitással edzhetett, s vállalni tudta a játékot.

Forrás: EPA
Pressley remekül semlegesí- tette Van Nistelrooyt

Az első percben máris helyzetet hagytak ki a hollandok: Van der Meyde bal oldali szabadrúgását a középen érkező Kluivert spiccel tette a kapu mellé. A skótok biztonsági játékra, gyors csatáraikra alapozott taktikát dolgoztak ki, ha kellett, a félpályáról is hazajátszották a labdát, ha kellett, remek ütemben dobták támadásba szélsőiket.

Az első hazai lövés a 11. percben McFadden nevéhez fűződött, de 20 méteres próbálkozása Van der Sar ölében halt el. A 16. percben Barry Ferguson szabadrúgása sem jelentett különösebb gondot, a gyenge lövést a Fulham kapusa a jobb kapufánál szedte össze.

A 21. percben parádés akció nyomán szerzett vezetést Skócia. Egy szögletrúgást követően Kluivert ismét McFadden elé fejelte a labdát, a támadó a szögletzászlótól megindulva kényszerítőzött Fletcherrel, a MU játékosa sarokkal tette vissza a labdát, McFadden tíz méteres lövése az elcsúszó Frank de Boer lábán is megpattanva jutott a kapu jobb oldalába (1-0).

Négy perccel később hatalmas ziccer maradt ki Douglas kapuja előtt: Stam ötméteres fejesét a skót kapus bravúrral a levegőbe öklözte, majd angyali nyugalommal lehalászta a berobbanó Van Nistelrooy elől. A 26. percben Van der Meyde bombája suhant el a bal sarok felett.

Forrás: EPA
Fegyelmezetten védekeztek a skótok

A 37. percben újabb nagy lehetőség a skótok tizenhatosán belül: az előreosonó Stam jobbról lágyan ívelt középre, Douglas nagyon rossz ütemben nyúlt a labdáért, amely Van Nistelrooy hátáról csorgott a kapu irányába, ám a gólvonalon álló Wilkie kivágta a mezőnybe. Két perccel később Naysmith mentett, ekkor bal oldali szögletrúgást követően Frank de Boer közeli fejese a gólvonalon elvetődő védő testéről pattant ki.

A félidő második felében teljesen átvette az irányítást a vendégegyüttes, a skótok nem is nagyon tudták (de nem is nagyon akarták) elhagyni saját térfelüket, de az első 45 percben mutatott taktikai fegyelem révén előnnyel mehettek pihenőre.

A második félidő ott folytatta a holland együttes, ahol az elsőt befejezte. A 46. percben Van der Meyde húzott el a jobb szélen, középre kanyarított labdájára Van Nistelrooy érkezett, de fejese éppen Douglas kezében landolt.

Az 57. percben Stam unta meg a tilitoli-játékot, s 23 méterről lövésre szánta el magát, ám a labda a léc fölött zúgott el. A 61. percben merész cserére szánta el magát Dick Advocaat, aki Davids helyett csatárt hozott be az ajaxos Van der Vaart személyében.

A 63. percben újabb védekezési hiba borzolta a hazai szakvezetés és a nézők idegeit. Stam úgy robogott el a jobb szélen, hogy még elvétve sem találkozott védővel, a hosszú oldalra ívelt labdáját Kluivert - nyakában három védővel - középre fejelte, a tizenegyesponton teljesen üresen álló Van der Meyde pedig kapásból, ballal a lécet találta telibe. A 67. percben Van der Vaart is bejelentkezett: középre tartó lapos lövése nem okozott nagy gondot.

A 73. percben Seedorf és Kluivert villámgyors passzváltását követően a Milan középpályása nem sokkal tévesztette el a bal felső sarkot. Öt perccel később újabb csatárt küldött pályára Advoccat, Kluivertet Makaay váltotta. A 79. percben aztán majdnem növelte előnyét a skót csapat, a csereként beállt Miller remek labdát tálalt az élete első válogatott mérkőzését játszó Pearson elé, aki 15 méterről a bal kapufa mellé gurított.

A hajrában még két hatalmas helyzetet kihagytak a hollandok, előbb Van Nistelrooy lövését blokkolta az utolsó pillanatban az önfeláldozóan bevetődő Wilkie, majd Van der Meyde próbálkozását védte Douglas.

Ugyan a norvég Hauge játékvezető négy percet is hosszabbított, de a skótoknak ma nem lehetett gólt lőni. Így maradt az 1-0-s hazai siker, ami biztató a szigetországiak számára a szerdai, hollandiai visszavágó előtt.

[origo]