Magyarfoci-szinten a stadionrekonstrukció

Ferencvárosi TC

Forrás: MTI
Az Üllői úton egyetlen beruházás sem valósult megFotó: MTI

A stadionrekonstrukciós program 1,6 milliárd forintot irányzott elő a Ferencváros Üllői úti pályájának átépítésére. Az ISM tervei szerint ebből az összegből az aréna felét újították volna fel, de Várszegi Gábor, az FTC-ben többségi tulajdonos Fotex Rt. első embere tett egy ajánlatot a Deutsch Tamás által vezetett minisztériumnak, mely szerint utalja át a lehető leghamarabb a pénzt, s akkor annyival kipótolja az összeget, amennyiből már az egész Üllői úti stadiont újjá lehet varázsolni. Várszeginek sikerült is megállapodnia a minisztériummal, ám 2001 teléig nem érkezett meg a pénz, így visszavonta ajánlatát.

Legközelebb 2002. február 14-én került szóba a létesítmény. Akkor Csonka Gábor, a Stadion Invest Rt. vezérigazgatója elmondta: 1,2-1,4 milliárd forint jut majd a klub pályájára, ígérete szerint a munkálatoknak még abban az évben meg kellett volna kezdődniük.

2002. július 26-án, a kormányváltást követően az új sportminiszter, Jánosi György a Fradi TV-nek azt nyilatkozta: a 38 létesítmény felújítására irányuló programot le kell szűkíteni 10-12 stadionra, de ebben mindenképpen helyet kap majd az Üllői úti pálya. Azóta semmiféle előrelépés nem történt az ügyben, így eddig egyetlen beruházás sem valósult meg.

MTK FC
Az MTK 1997-ben saját költségén felújította a Hungária körúti pályát, így amikor az előző kormány bejelentette, hogy 340 millió forintot szán a stadionra, akkor az egyesület vezetői tárgyalásokat kezdeményeztek Deutsch Tamás sportminiszterrel, mivel ezt az összeget inkább az utánpótlás-játékosok által használt létesítményekre szerették volna fordítani.

Fülöp Ferenc, az MTK klubigazgatója elárulta: az ISM ezt nem engedélyezte, s a tárgyalások 2002 áprilisában megszakadtak. "2002 novemberében megtudtuk, hogy az előző kormány sportminisztere egy májusi rendelettel visszavonta a klubnak megítélt támogatást. Az MTK tehát egy forintot se látott a rekonstrukciós programból" - mondta Fülöp.

Újpest FC

Forrás: MTI
Október 25-e óta a legendás Szusza Ferenc nevét viseli az újpesti pályaFotó: MTI

Az Újpest FC Megyeri úti arénája - amely október 25-e óta a legendás Szusza Ferenc nevét viseli - a stadionrekonstrukciós program talán egyetlen büszkesége. A létesítményt 2001 márciusában kezdték el átépíteni, s a november 14-i Magyarország-Macedónia barátságos válogatott-mérkőzésen adták át, amelyen a hazai csapat 5-0-ra győzött.

A munkálatok során nemcsak a lelátók - ezeknek 92 százaléka fedett lett - újultak meg, hanem felépítettek egy háromszintes épületet, amely magában foglalja a sajtóközpontot és az öltözőket is. Tavaly márciusban már a beléptetőrendszert is üzembe helyezték, s ezzel egy időben - Magyarországon először - lebontották a küzdőteret övező kerítést.

Az UEFA szabványainak teljes mértékben megfelelő, 12 500 néző befogadására alkalmas stadion modernizálását végző Stadion Invest Rt., illetve tulajdonosa, a Sportfólió Kht. többszöri megkeresésre sem árulta el, mennyibe került a beruházás.

Gyulay Zsolt, az Újpest FC Kft. ügyvezető igazgatója sem tudott pontos összeget mondani, de úgy vélte, mintegy 1,6 milliárd forintot emészthetett fel az átépítés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK