Magyarfoci-szinten a stadionrekonstrukció

Pécs

Forrás: MTI
Pécsett legalább már van világításFotó: MTI

Még NB I/B-s volt a PMFC, amikor 2000 decemberében szóba került a pécsi stadionrekonstrukció. Az eltelt csaknem három évben csak annyi történt Újmecsekalján, hogy tavaly tavasszal, a magyar-horvát válogatott meccsre elkészült két, európai színvonalú öltöző, nemrégiben pedig felavatták a villanyvilágítást.

Sokáig vita folyt arról, hogy melyik stadiont újítsák fel. Kezdetben a Verseny utcai PVSK-pályát jelölték ki helyszínként. Eleinte 730 millió forint állt rendelkezésre - legalábbis ennyiről beszéltek Pécsett a közgyűlésen. Ebből 550 milliót az állam adott volna, 180-at pedig az önkormányzat. Utóbbitól eredetileg 360 milliós támogatást kértek, de az összeg idővel felére zsugorodott. Később helyszínváltozás történt, a pécsi közgyűlés újabb döntése alapján már nem a vasutas sporttelep, hanem az újmecsekaljai PMFC-létesítmény lett a favorit. Végül is utóbbi győzött. Az építész-tervező, Georgiu Grigorisz ugyan idén márciusban annak a véleményének adott hangot, hogy technikailag már akár abban a pillanatban felvonulhatnának a munkagépek, ám a bürokrácia útvesztőiben elakadt az ügy, s még nem kezdődött meg a stadionrekonstrukció.

"Jelenleg az engedélyeztetés zajlik" - mondta Pázmándy Zsolt, a pécsi élvonalbeli focicsapatot működtető PMFC Sport Kft. ügyvezetője. Kisebb módosításokat kell a városrendezési tervben is végrehajtani, ehhez közgyűlési jóváhagyás szükséges. Emiatt a remélt kezdéshez képest egy-két hónap csúszás lesz, leghamarabb jövőre indulhat a munka. Újmecsekalján először a déli lelátót építik át, ott 5500 fedett helyet alakítanak ki. Erre 600 millió forint áll rendelkezésre, amiből 400-at az állam biztosít, 200 hárul a pécsi önkormányzatra.

A beruházás során jelentős változások nem következnek be a játéktéren, az marad ott, ahol most van, legfeljebb néhány méterrel kelet-nyugati irányban eltolódik. A végén 12-15 ezer ember befogadására lesz alkalmas a pécsi pálya, amelyet szeretnének 2006-ban kompletten átadni. Addig is az építkezésnek a mérkőzések és az edzések nem látják kárát, azok továbbra is Újmecsekalján lesznek. Mindenesetre Pécsett már annak örülnek, hogy van két korszerű öltöző, és villanyvilágításnál is tudnak bajnokit rendezni. A korábbi állapotokhoz képest ez is valami.

Békéscsaba
A 12 csapatos NB I résztvevői közül a Békéscsabai Előre FC az egyetlen klub, amelynek pályáján, a Kórház utcai stadionban nincsen villanyvilágítás. Bár még nyoma sincs bárminemű építkezésnek, október végén a város vállalta, hogy a kandeláberek alapjait mintegy tízmillió forint értékben még az idén elkészítteti. Ez valamivel drágább, mint máshol letenni az alapokat, hiszen az Alföld e részén jóval lazább a talaj, ezért mélyebbre kell ásni a betontartó bakokat.

Ugyancsak az idei tervek között szerepel, hogy a stadion fő pályája mellett lévő egyik gyakorló pályát műfüvesítsék, s a másikat is rendbe hozzák. A Tünde utcai atlétikai pályával együtt minderre 255 millió forintot kívánnak fordítani, de azzal is tisztában vannak, hogy - a tél közeledtével - ez a beruházási szakasz csak jövő tavaszra fejeződne be.

A 2004. évi második ütemben a stadion régi lelátóját lebontják, s helyére egy újat építenek. Erre 310 millió forintot szánnak, amelyben benne van a villanyvilágítás befejezése is. Így várhatóan tavasszal már villanyfényes meccset is rendezhetnek a Viharsarokban.

Zalaegerszeg
A ZTE 2002-es bajnoki címét követően az elmúlt év júniusában kezdődött meg a zalaegerszegi stadion felújítása, amelyre 720 millió központi és 360 millió forint önkormányzati pénz jutott. A Magyar Labdarúgó Liga 80 millió forint vállalkozói tőkére tett ígéretet, de ebből egy forint sem érkezett a zalai megyeszékhelyre. Az első szakaszban elkészült a déli és az egyik oldallelátó, valamint megtörtént az öltözőrendszer felújítása.

A kormányváltást követően az új sportminiszter, Jánosi György egerszegi látogatása után újabb 400 millió forint állami támogatást kapott a város. Ebből megtörtént a felújított részek székezése és a stadion lefedése. Szerződések garantálják az eredményjelző, a térfigyelőrendszer, a stúdió s a beléptetőrendszer egy részének a megépítését. Az eddig elkészült munkák műszaki átadására novemberben fokozatosan kerül sor.

A ZTE otthona eddig 1 milliárd 470 millió forintba került. A szerződéssel lekötött munkák (eredményjelző, hangosítás, stúdió, új játékoskijáró) határideje november 30. Erre az időpontra nagyjából elkészül az egerszegi stadion.

Ugyanakkor nem jutott pénz az északi oldal felújítására és lefedésére, a déli oldalon a nézőtér alá tervezett öltözők és szociális helyiségek kialakítására, erre a későbbiek során próbálnak anyagi forrást találni az illetékesek.

Szombathely
Az ország egyik leglátogatottabb vidéki labdarúgó-stadionjában, a Magyar Államvasutak Rt. (MÁV) tulajdonát képező, Rohonci úti létesítményben éppen a tulajdonos garanciavállalásának hiányában nem valósulhatott meg az előző kormányzati ciklusban beindított rekonstrukciós program.

Az eredeti tervek szerint félmilliárd forintot költöttek volna a szombathelyi arénára: a központi költségvetés 340 millióját 80-80 millióval, fele-fele arányban egészítette volna ki a megyeszékhely önkormányzata, illetve a tulajdonos MÁV Rt. Az előző szombathelyi városvezetés hosszas vita után végül elkülönítette a kívánt összeget, csakhogy a MÁV részéről hiányzott a fizetési kötelezettségvállalás.

"A vasúttal a legfelsőbb szintű tárgyalások sem vezettek eredményre, pedig még az akkori ligaigazgató, Muszbek Mihály is közbenjárt az ügyben. Sajnos, azt érzékeljük, hogy a MÁV-nak nincs koncepciója sportcélú ingatlanjaival kapcsolatban - mondta Szegner Zsolt, aki a rekonstrukciós projekt idejében a Haladás Futball Kft. ügyvezetője volt, s ebbéli minőségében nyomon követte az eseményeket.

A sportvezető kifejtette: nem kis kudarcként élték meg a történteket, s ráadásul sok pénzt költöttek el. "Részletes költségvetést, beruházási tervet, látványtervet készíttettünk, a végeredményt tekintve feleslegesen. Az ülőlelátót felújították, az állóhelyeket pedig teljesen átépítették volna" - engedett betekintést az akkori tervekbe.

A világítás és a beléptetőrendszer elkészültét leszámítva a Rohonci úti stadionban huszonöt éve gyakorlatilag semmit sem fejlesztettek. Az álló lelátó egyes részei balesetveszélyesek, ezért évek óta lezárják őket a szurkolók elől. Az öltözőkben és a mellékhelyiségekben ugyancsak botrányos állapotok uralkodnak. Jelenleg a Rohonci úti stadiont a Lombard FC Haladás futballcsapatát működtető gazdasági társaság és a Haladás VSE utánpótláscsapatai ingyen használják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK