Magyarfoci-szinten a stadionrekonstrukció

Kaposvár
A somogyi megyeszékhelyen 2002 januárjában kezdődtek meg a munkálatok, a Rákóczi-stadion három ütemben épült volna át, a határidőket azonban nem sikerül(t) betartani. A költségek közben emelkedtek, mivel a játékteret mind a mai napig nem tudták rendbe hozni - pedig már kétszer is megpróbálkoztak vele... -, s jó néhány garanciális hiba is akadt, amelyet a fővállalkozó Vegyépszer Rt.-nek kell kijavíttatnia.

A legutolsó bejelentés szerint jövő nyáron, július 20-ára készül el teljesen a kaposvári stadion, amelynek a teljes költsége 977 millió forint. Ennek több mint a felét, azaz 500 milliót az állam adja, a város 250 milliót vállalt, a hiányzó részt pedig egyéb forrásokból, pályázatok útján szerezték, illetve szerzik be.

Nyíregyháza
A nyíregyházi Városi Stadion 1958-ban lakossági összefogással épült. Az utóbbi időszakban évente kisebb, 30-40 millió forintos beruházásokkal csinosítgatták, modernizálták a szabolcsi megyeszékhely legnagyobb arénáját.

Bartha László, a stadiont működtető Nyírsuli Kht. igazgatója elmondta: 2000 nyarán a tulajdonos nyíregyházi városi önkormányzat elfogadta, hogy a létesítményt a rekonstrukciós program C kategóriájába sorolják, cserébe azt kérve, hogy a munkálatokat az első évben kezdjék meg. Az akkor - áfa nélkül - 535 milliós beruházásra a sporttárca 355 milliós vissza nem térítendő támogatást adott, a városi önkormányzat 180 millióval szállt be.

A felújítás 2002 januárjában kezdődött, a lebonyolító a Stadion Invest Rt. volt, a műszaki ellenőrzésért a Főber Rt. volt a felelős. Október 5-én - három hónapos késéssel - átadták a 3200 férőhelyes, fedett lelátót, a négyemeletnyi, 30 m magas építmény alatti 1300 négyzetméteren új klubház, öltözők, sajtóhely és VIP-páholy készült az Isobau Rt. kivitelezésében. Ezt követően, már 2003 tavaszán a Megalux jóvoltából a helyére került a 15 milliós, 6x2 méteres mátrix eredményjelző  és a régi lelátó százméteres szakaszát is felújították, 1500 új műanyag széket raktak le.

A gyepfelújításhoz és a világítástechnika kialakításához, valamint a beléptetőrendszer megvalósításához még mintegy 400 millió forintra lett volna szükség, pénz hiányában ezek nem valósultak meg.

Hévíz
Az NB I/B-ben szereplő Hévíz labdarúgócsapata azon kevés szerencsés együttesek közé tartozik, amelyek megkapták a stadionrekonstrukciós program keretében beígért összeget.

"Negyvennégy millió forintot utaltak át nekünk a program révén, amelyet további 22 millióval megtoldott az önkormányzat. A pénzből irodákat alakítottunk ki, rendbe hoztuk a pályát, ami azt jelenti, hogy pótoltuk, vagy kicseréltük a megrongálódott, illetve nem szabványos székeket, valamint felújítottuk az állóhelyi részt. Ezenkívül még az összes öltöző megszépült, azaz az ifjúsági csapatoké is" - tájékoztott Dézsi Attila klubelnök.

A sportvezető hozzátette: a munkálatok már több mint másfél éve befejeződtek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK