Magyarfoci-szinten a stadionrekonstrukció

Szeged

Forrás: MTI
Az álomlétesítmény helyett életveszélyes stadionban játszik a SzegedFotó: MTI

Szeged azon négy vidéki város egyike, amely a megpályázott 2008-os labdarúgó-Eb csoportmérkőzéseinek helyszíne lett volna. Mivel nem a magyar kandidálás győzött, Csongrád megye székhelyén is elakadt a stadionrekonstrukciós program. Így a szegedi csapat az életveszélyes s ezért félig lezárt Felső Tisza-parti stadionban játszik.

Tavaly a 2008-as Eb lehetséges helyszíneit bejáró UEFA-szemlebizottság elégedetten távozott Szegedről, mivel tetszett a terv - a makett még mindig megtekinthető a sportigazgatóságon -, amely a Sancer-tavak mellé képzelte el a 30 ezer nézőt és korszerű kiszolgáló-helyiségeket magába foglaló, teljesen új arénát. A közelmúltban az akkor még ligaelnök Demján Sándor stadionrekonstrukciós ajánlattal tárgyalt a város és az NB I/B-s FC Szeged vezetőivel.

"A Felső Tisza-parti stadion rossz állapotban van, de a szűkös anyagiak miatt csak a kis lépések politikáját folytathatjuk. Egyelőre szó sem lehet az egész létesítményt átfogó rekonstrukciós program megvalósításáról. Ezért első lépésként pályáztunk egy műfüves pálya létesítésére, amelynek költségéből a város 38 milliót magára vállal. Mivel erre a pályára a magas szintű utánpótlás-nevelés miatt is biztosan nagy lesz az igény, úgy gondoljuk, ezzel lerakjuk a továbbfejlesztések alapjait. Az önkormányzat fejlesztési irodája rendelkezik a stadion felújítási tervével, de teljesen új létesítmény felépítéséről egyelőre nincs szó" - mondta Bánáti Antal sportigazgató.

Monor

Forrás: MTI
Monoron 2002. március 19-én helyezték el az alapkövetFotó: MTI

Tavaly februárban kezdődött el, és négy hónappal később fejeződött be a monori stadion rekonstrukciója. Az NB I/B-ből idén kiesett labdarúgócsapat pályáját 66 millió forintos költséggel korszerűsítették, s ennek az összegnek az egyharmadát a helyi önkormányzat állta.

Az ünnepélyes alapkőletételre tavaly március 19-én került sor, a ceremónia főszereplője Deutsch Tamás akkori ifjúsági és sportminiszter, valamint Pogácsás Tibor polgármester volt.

A létesítmény új kiszolgáló épületet kapott, s 400 néző már tető alatt ülve figyelheti a pályán zajló eseményeket. A szurkolók kulturált szórakozását szolgálja az új WC-blokk, a beléptetőrendszer és eredményjelző tábla, illetve a kialakított parkolási lehetőség is.

Marcali
A tavalyelőtti szezonban még NB I/B-s, a pénzügyi gondok miatt azonban jelenleg csak az NB III-ban szereplő Marcali VFC stadionja annak idején a D besorolást kapta. Az átépítés teljes költsége 70 millió forint volt, ebből a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium biztosított több mint 40 milliót, a hiányzó részt pedig a marcali önkormányzat állta. A beruházás során megszépült a játéktér - a pályát övező régi, salakos futópályát felszámolták, s így 3-4 méterrel megnövelték kétoldalt a füves részt -, a klubházat teljesen átépítették, s megújult a lelátó is.

Most ötszázan foglalhatnak kényelmesen helyet a műanyag székekben, a nézőteret pedig (amely egyébként korábban is fedett volt) újra befedték. A megújult marcali stadiont idén nyáron, augusztus 9-én az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett Dibba Al-Hissin Club elleni nemzetközi találkozóval avatták fel.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK