Vágólapra másolva!
Nagyon magas költségekkel jár a magyar labdarúgó-válogatott mindenkori fellépése, ami általában ráfizetéses a szövetségnek. Ami biztos, a szerdai Magyarország-Észtország találkozó is az lesz, hiszen kevés nézőre számítanak az Üllői úti lelátókon, mivel ezúttal a diákokat sem engedik be ingyen a stadionba. A Magyar Labdarúgó Szövetségnek tízmillió forintjába kerül a találkozó, s akkor térülne meg ez a kiadás, ha szerda este tízezer fizető néző látogatna ki az Üllői úti stadionba.

Gellei kezdőcsapata

Ennek okairól Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára számolt be az [origo]-nak. "Korábban többször megtettük, hogy a diákokat és a nyugdíjasokat ingyen engedtük be a mérkőzésekre, ám mint tapasztaltuk, mások is fizetés nélkül jutottak be a stadionba. Az egyik ilyen korábbi válogatott mérkőzésen tízezer néző volt a lelátókon, a végén azonban kiderült, mindössze ezer szurkoló fizetett, noha jól láthatóan nem kilencezer gyermek és nyugdíjas élt az általunk felkínált lehetőséggel."

"Természetesen mi is szeretnénk, ha nem üres lelátók előtt lépne pályára a válogatott, a gyerekeket és a nyugdíjasokat szívesen beengednénk ingyen, ám mindezt mások is kihasználnák, márpedig a szövetségnek is égető szüksége van a minimális bevételekre is, hiszen a költségek rendkívül magasak" - tette hozzá a főtitkár.

Noha Berzi Sándor a költségekről nem kívánt nyilatkozni, mivel ez mindenkor az MLSZ belügye, így jobb híján a válogatott korábbi fellépéseinek és az észtek elleni meccs kiadási iránt kezdtünk el nyomozni.

Mint kiderítettük, néhány kivételtől eltekintve régóta nem hoz hasznot a magyar labdarúgó-válogatott fellépése, ám mindennek nem csupán az eredménytelenség az oka, hanem, hogy csak egy példát említsünk, az MLSZ-nek még a pályákért is fizetnie kell az államnak a nemzeti tizenegy mérkőzésein. Az észtek elleni szerdai meccsre például több mint egymillió forintot fizet az MLSZ az államnak, pontosabban a Sportfólió Kht.-nek csupán az Üllői úti pálya használatáért, továbbá 1,5 millióba kerül hazahozatni a külföldi játékosokat, s akkor még a magyar csapat, az ellenfél, a játékvezetők szállásáról és utaztatásáról, továbbá a rendőrség és a biztonsági szolgálat milliós nagyságrendű szolgáltatásáról nem is beszéltünk.

Ilyen esetekben egyébként buszt és személygépkocsit is szükséges a vendégek rendelkezésére bocsátani. Az abszolút barátságosnak tekinthető Észtország elleni fellépés összköltsége meghaladja a 10 millió forintot, amely összeg az MLSZ-nek a jelenlegi 800 és 1200 forintos jegyárak mellett 10 ezer fizető néző esetén térülhetne meg. Talán ezért mondta az MLSZ főtitkára, hogy minden fillérre szükségük van.

Egyébként az észtek elleni találkozó még a legalacsonyabb kategóriába tartozik, hiszen mint megtudtuk, a svédek elleni Eb-selejtező költségei mindennek többszörösét tették ki. Akkor a Puskás Ferenc-stadion használatáért 18 millió forintot fizetett az MLSZ az államnak, a biztosításért pedig 10 milliót, s erről az összegről indult a magyar és a svéd csapat, valamint a játékvezető költségeinek a fedezése. Mindezek után talán nem olyan meglepő, hogy rendre ráfizetéses a válogatott fellépése, továbbá a klubok is csak bérlők a saját pályájukon.

Bánki József

[origo]

A magyar U20-as válogatott Szentgotthárdon nagyszerű hajrával 2-2-es döntetlent ért el a szlovénok ellen az Alpok-Adria Kupában.

Az első félidőben a vendégek kétgólos előnyre tettek szert, ám a folytatásban már a hazaiak irányítottak, s előbb az 55. percben Csopaki István szépített, majd a ráadásban - a 91. percben - Vaskó Tamás egyenlített.

A trófeát első ízben a magyar csapat nyerte, de ebben a kiírásban már csak legfeljebb a második helyre van esélye, mivel az olaszok behozhatatlan előnyre tettek szert. Varga István együttese az eddigi hét mérkőzésen tíz pontot gyűjtött, s utoljára decemberben, Szlovéniában lép pályára.

Eredmény:
Magyarország - Szlovénia 2-2 (0-2)
a magyar gólszerzők: Csopaki, Vaskó

A magyar válogatott eddigi mérkőzései:
Magyarország - Olaszország 1-2
Stájerország - Magyarország 1-4
Olaszország - Magyarország 2-0
Horvátország - Magyarország 2-0
Magyarország - Horvátország 5-4
Magyarország - Stájerország 3-2

Alpok-Adria Kupa: kedden Szlovénia az ellenfél/sport/magyarfoci/20031117magyareszt.html?pIdx=3