Vágólapra másolva!
Tizenkét forduló után a Bundesliga legeredményesebb csatárduóját a Werder Bremen vonultatja fel, ami nem meglepő, hiszen a brémaiak előkelő helyen állnak a tabellán. A második leggólképesebb duó azonban a nem a Bayern Münchenből, a Bayer Leverkusenből vagy a Borussia Dortmundból, hanem a VfL Bochumból kerül ki: a Ruhr-vidéki együttes, akárcsak az előző szezonban, ismét a látványos támadójátéknak köszönheti jó szereplését.

Amikor VfL Bochum szakvezetője, Peter Neururer a nyáron azt nyilatkozta, hogy érzése szerint együttese erősödött az előző szezonhoz képest, sokan megmosolyogták a szakembert. Nem véletlenül: a klubtól ugyanis távozott a Giovane Élberrel együtt gólkirályi címet szerzett Thomas Christiansen, akit másfél millió euróért eladtak a Hannover '96-nak, illetve a középpálya motorja, Sebastian Schiendzielorz, aki a Kicker osztályzatai alapján Dariusz Wosszal együtt a legjobb átlagteljesítményt nyújtotta az előző pontvadászatban a Bochum színeiben.

A nyári erősítés természetesen nem maradt el a klubnál, ám a szűkös anyagi lehetőségek miatt a szakvezető csak olyan futballistákat igazolhatott, akiért egyetlen eurót sem kellett fizetni. Neururer becsületére legyen mondva, ennek ellenére mindegyik csapatrészbe érkezett új labdarúgó, és a minőségre sem lehetett panasz, bár az kérdéses volt, hogy az új szerzemények miképpen fognak beilleszkedni a gárdába. A másodosztályú MSV Duisburgtól a balhátvéd Phillipp Böniget szerezte meg a Bochum, az élvonalból kiesett Arminia Bielefeldtől a szenegáli csatár, Mamadou Diabang érkezett, a török Genclerbirligi lengyel középpályása, Tomasz Zdebel is a Ruhr-stadionban kezdte meg a felkészülést, akárcsak az izlandi Bjarni Gudjonsson és a dán Peter Madsen.

Gudjonsson szerződtetésének érdekessége az volt, hogy az északi labdarúgó testvére, Thordur is a VfL labdarúgója, és a két fivér így tulajdonképpen egymás vetélytársa lett a csapatba kerülésért. Ami Madsent illeti, rá az a nehéz feladat hárult, hogy az előző szezon gólkirályát, Christiansent pótolja - úgy látszik, Neuruer számára a dán felmenők garanciát jelentenek a gólokra (korábban egyébként a szintén dán Peter Graulund is megfordult a Bochum csatársorában, ám tőle a nyáron megváltak).

A keret ugyan igen, de a szakember által alkalmazott alaptaktika egyáltalán nem változott: a tréner továbbra is a támadófutball híve, és ennek megfelelően a 4-3-3-as felállást alkalmazza, amelynek offenzív jellegét tovább erősíti, hogy a három középpályás egyike (általában Wosz) amolyan játékmesteri szerepkört tölt be. A támadójátékkal az előző szezonban nem is volt semmi hiba, a 34 forduló alatt szerzett 55 találat kiválónak számított, csak a bajnok Bayern München ért el többet, azonban a védekezéssel akadtak problémák: az együttes 56 gólt kasszírozott, vagyis negatív gólkülönbséggel zárta a Bundesligát.

Neururer elsősorban ezen szeretett volna javítani, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez sikerült is neki. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a hátsó alakzat számít a legstabilabb csapatrésznek: a Bochum 12 forduló alatt minden egyes találkozón a Colding-Kalla-Fahrenhorst-Bönig védelemmel állt fel. Ráadásul a védekező középpályások személye is alig változott: a nyáron szerződtetett Zdebel az összes találkozón kezdő ember volt, és Sunday Oliseh is csak egy mérkőzést hagyott ki sérülés miatt.

Érdekesség, hogy Neururer, aki a bajnokság kezdete előtt éppen azt emelte ki, hogy sokkal több alternatívája lesz a valamivel kiegyensúlyozottabb játékoskeret miatt, a támadósorban sem sokat variált: a középcsatár, Peter Madsen helye megkérdőjelezhetetlen a kezdő tizenegyben, és csak a két szélső esetében történtek változások. Részben kényszerű okokból, a válogatott Paul Freier ugyanis sérülés miatt több összecsapást is kénytelen volt kihagyni, így hol a dél-afrikai Delron Buckley, hol pedig Diabang helyettesítette.

A szenegáli focista egyébként a szezon elején még a másik szélen kergette a labdát, ám az iráni Vahid Haszemjan kiszorította onnan. Az ázsiai focista jelenleg talán a legjobb formában lévő bochumi labdarúgó, már nyolc találatnál tart, és mivel Madsen eleddig hatszor volt eredményes, ketten együtt a Bundesliga második legeredményesebb csatárduóját alkotják a 16 gólos brémai Aílton-Ivan Klasnic duó mögött.

Nagy kérdés, hogy a jelenlegi remek forma meddig tart, hiszen a bochumiak az előző idényt is fantasztikusan kezdték, hogy a bajnokság második felére visszaessenek, és végül a kilencedik helyen zárták a pontvadászatot. Igaz, ezzel tökéletesen megvalósították Neururer elképzelését, aki tavaly nyáron a kilencedik pozícióba várta csapatát. A szakember az idén azt mondta, hogy ezen mindenképpen javítani szeretnének, az azonban csak jó fél év múlva derül majd ki, hogy Neureur ismét remek jósnak bizonyul-e.