Társoldalunk:

Ketten az ötvenből - Larsson, Nihat

A 2000-2001-es szezonban ő nyerte meg az ismét kiírt Aranycipő-versenyt, még ha csak fél ponttal is az argentin Hernán Crespo előtt. Abban az idényben 35 gólt ért el a skót bajnokságban a Celtic színeiben! Teljesítménye már csak azért is csodálatra méltó, mert mindezt egy rendkívül súlyos sérülést követően vitte véghez, 1999 őszén ugyanis a Lyon elleni UEFA-kupa-meccsen kettős lábszártörést szenvedett. Hallatlan akaraterejének köszönhetően azonban ebből is sikerült felépülnie, és újra a régi, egy kivételtől eltekintve: korábbi rastafrizuráját ugyanis lenyíratta, és most kis híján kopaszon focizik. Gólöröme azonban nem változott: minden találata után kinyújtja nyelvét. Larsson már az 1994-es vébén is szerepelt, de ott nem nagyon ment neki a játék (saját bevallása szerint ott játszotta élete legrosszabb meccsét), a legutóbbi vébén pedig hiába rúgott két gólt, a háromkoronások a legjobb 16 között kiestek, ő pedig lemondta a válogatottságot.

Érdekes módon az év első felében nem ontotta olyan mértékben a gólokat a Celticben, mint korábban: az elődő idény elején 23 forduló alatt 21 alkalommal volt eredményes, a 2003-as esztendőben azonban nem ment neki ilyen jól. A tavaszi szezonban mindössze hat alkalommal volt eredményes a bajnokságban, igaz, egy sérülés is hátráltatta. Áprilisban viszont egy meccs erejéig visszatért a válogatottba, a svédeknek egy sérüléshullám miatt ugyanis alig akadt bevethető támadójuk, Larsson pedig hajlandó volt segíteni: a magyarok elleni idegenbeli meccsen remekül futballozott, bár gólt nem szerzett. Az UEFA-kupában is remekelt: a Stuttgart elleni nyolcaddöntőn még nem játszott sérülése miatt, de a Liverpool, majd a Boavista ellen is sorsdöntő találatokat ért el, a fináléban a Porto ellen pedig kétszer is betalált. Az őszi szezonban gyorsan megtalálta góllövő cipőjét, és a skót pontvadászatban 12 forduló alatt 11 gólt ért el, amivel természetesen vezeti a góllövőlistát.

A Celtickel sikerült bejutnia a BL-be (igaz, az MTK kiverése nem okozott túl nagy problémát az együttesnek, Larsson gólt is szerzett a Népstadionban), és a csoportmérkőzések során egyelőre egyszer talált be. Utóbbi góllal egyébként rekordot döntött: egyetlen, brit klubban szereplő játékos sem ért el ilyen sok gólt a nemzetközi porondon. Larsson 31-nél tart...

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK