Vágólapra másolva!
Viszonylag mérsékelt érdeklődés mellett rendezték vasárnap a Budapest Sportarénában a Képes Sport All Stars Európa-kupa nemzetközi öregfiúk focitornát. Az előre beharangozott veterán sztárok közül többen otthon maradtak, viszont így is műfűre lépett a közelmúlt számos nagyágyúja, s a közönség alapjában véve jól szórakozott. Különösen azért, mert a magyar válogatott végigverte a mezőnyt, és elhódította a trófeát, majd a ráadás gálameccsen az aktív labdarúgókból álló magyar ligaválogatott leiskolázta a jóval korosabb - már visszavonult focistákból verbuvált - kontinensválogatottat.

A teátrális kulisszák - Harley-Davidson motorkerékpárokon szállították be a játéktérre a szereplőket - között a futball is kielégítette a nézők igényeit, jóllehet az egy kicsit irritálta a publikumot, hogy nem sikerült egyenletesre a résztvevők életkoreloszlása. A németeknél és a szereplést lemondó dánok helyére beugró hollandoknál például zömmel ötven fölötti öregfiúk (Willy és Rene van de Kerkhof egyaránt 52, Dieter Burdenski kapus 53 éves) alkották a csapatot, de a franciáknál is benne volt már a korban a két legismertebb nagyágyú, Didier Six (49) és Dominique Rocheteau (48).

Ugyanakkor az osztrákokat az éppen, hogy visszavonult Toni Polster (39) és Andreas Herzog (35) vezérletével igen jó csapat képviselte, nem is beszélve a közelmúlt hazai sztárjait (Bognár György, Fischer Pál, Kozma István, Bánfi János, Brockhauser István, Andrusch József, Telek András, ifj. Albert Flórián, Sallói István, Vincze István, Kovács Kálmán, Kiprich József) felvonultató, s a Mészöly Kálmán, Nyilasi Tibor edzőkettős dirigálta házigazdákról.

A tornát - két nappal a londoni 6-3 félévszázados jubileuma előtt - megtekintette az Aranycsapat három, még élő tagja: Puskás Ferenc, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula. A három legendás labdarúgót Gyurcsány Ferenc sportminiszter köszöntötte a játékér közepén.

A torna legszebb gólját vitán felül Fischer Pál, az egykori ferencvárosi, majd Ajax-sztár lőtte: a jobb szélről félfordulattal, kapásból bombázta a portugálok hálójába Bognár György pazar, ívelt átadását.

A torna legjobb kapusának Brockhauser Istvánt, legjobb mezőnyjátékosának az osztrák Toni Polstert választották, bár mindenki úgy vélte, hogy ez a cím Fischert illette volna meg. A gólkirály holtversenyben 7-7 találattal a német Harttgen és a portugál Couto lett.

Eredmények:
A csoport: Portugália - Franciaország 2-1, Ausztria - Portugália 5-1, Ausztria - Franciaország 1-1. A csoport végeredménye: 1. Ausztria 4 pont, 2. Portugália 3, 3. Franciaország 1.
B csoport: Magyarország - Németország 3-2 (gól: Bognár, Sallói, Fischer, ill. Harttgen, Herget), Németország - Hollandia 6-3, Magyarország - Hollandia 4-0 (gól: Kozma, Kovács K., Sallói, Kovács K.). A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6, 2. Németország 3, 3. Hollandia 0.

Elődöntők: Ausztria - Németország 3-3 (büntetőkkel: 6-5), Magyarország - Portugália 2-1 (gól: Fischer, Bognár, ill. Xavier). Az 5. helyért: Franciaország - Hollandia 4-2. A 3. helyért: Portugália - Németország 7-1.

Döntő:
Magyarország - Ausztria 5-3
gól: Fischer, Albert, Kovács K., Bognár, Bognár, ill. Pacult, Herzog, Kern)

Gálameccs:
Magyar ligaválogatott - Európa All Stars 6-3
gól: Illés, Keresztúri, Zavadszky, Dvéri, Szanyó, Kovács Z., illetve Herzog, Six, Wijnstekers

Mészöly Kálmán a magyar válogatott vezetőedzője: "Sajnos, csupán mintegy ezerötszázan jöttek ki az Arénába, aki otthon maradt, az sajnálhatja. Nagy élmény volt nekem, edzőnek és a játékosoknak is. A magyar válogatott kiemelkedett a mezőnyből."

Nyilasi Tibor másodedző: "Fischer Paja szenzációsan játszott, bombagólja mindenhol megállta volna a helyét."

Fischer Pál: "Amikor Mészöly Kálmán felhívott telefonon, hogy számít rám, megdobbant a szívem, és örömmel mondtam igent - dacára annak, hogy én még futballozom az NB III-ban 38 éves fejjel, a Nógrád megyei Magyargéc csapatában, és vasárnap bajnoki fordulónk volt. A kapásgólomról annyit, hogy jól eltaláltam a labdát, de az az igazság, hogy fénykoromban is rúgtam néhány ilyen gólt. Hatalmas élmény volt nekem ez a torna, ha még egyszer lesz ilyen, és meghívnak, akkor szívesen eljövök."

Willy van de Kerkhof: "Szívesen jöttünk az ikertestvéremmel, bár csak pénteken szólt Popovics Sándor, hogy lesz ez a torna. Érdekes volt a pályán találkozni például Manfred Kaltz-cal, aki ott volt az 1978-as világbajnokságon, amikor a németekkel játszottunk. Elmondanám, hogy életem utolsó válogatott meccse az 1986-os holland-magyar Eb-selejtező volt, arról a mérkőzésről emlékszem is Kiprich Józsefre, aki ma is itt volt."

Ch. Gáll András