Vágólapra másolva!
Hivatalosan december 22-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal két olyan focistát, akik nem annyira idei teljesítményük, mint jó hírnevük alapján kerültek fel az ötvenes listára.

Pályafutását a Stade Rennes gárdájában kezdte, az élvonalban az 1994-95-ös szezonban mutatkozott be A következő pontvadászatban harminchét találkozón tizenöt gólt szerzett. A Bordeaux fantáziát látott benne, és szerződtette őt. Az 1997-98-as bajnokságban egyetlen mérkőzésről sem hiányzott, és tízszer volt eredményes, a következő idényben 22 találattal gólkirályi címet, a Bordeaux pedig aranyérmet nyert, ráadásul a válogatottban is bemutatkozhatott.

Ott volt a 2000-es Európa-bajnokságon is, ahol a döntőben az ő találata hozta vissza az utolsó percben a győzelmi reményeket. Ezt követően némi huzavona után igazolt az Arsenalhoz, ahol eleinte sokszor csak csere volt, majd elsősorban nem előretolt ékként, hanem szélsőként vetette be őt Arsene Wenger, igaz, Wiltord itt is remek teljesítményt nyújtott.

A francia focistának különösen 2002 őszén ment remekül a játék, a tavaszi idényben azonban visszaesett a teljesítménye: a bajnokságban például az év első felében csupán két (!) találatot ért el, áprilisban a Middlesbrough és a Bolton ellen volt eredményes. Igaz, az FA-kupában kétszer is eredményes volt, vagyis azért fontos szerepet játszott az Ágyúsok kupagyőzelmében, és egy alkalommal, még februárban a BL-ben is betalált.

A nyáron aztán a klub többi francia focistájával, Robert Piresszel, Thierry Henryval és Patrick Vieirával ellentétben nem hosszabbította meg szerződését, amely pedig csak 2004 nyaráig érvényes, vagyis a dolgok jelenlegi állása szerint a bajnokság végeztével ingyen távozhat az Arsenalból. Az őszi szezon elején aztán hiába rúgott három gólt is a bajnokságban, egyre inkább kezdett kiszorulni a kezdő tizenegyből: egyre többször került a kispadra, sőt, a londoniak legutóbbi három bajnokiján egyáltalán nem lépett pályára. A hírek szerint a PSG, a Monaco és a Lazio is érdeklődik iránta.

Renoméját a válogatottban való szerepléssel javította valamelyest, hiszen a nemzeti csapatban remekül ment neki a játék: márciusban a Málta elleni hazai Eb-selejtezőn a meccs legjobbja volt, gólt is szerzett, majd szeptemberben a ciprusiak elleni találkozón kétszer is betalált. Összeségében azonban az év során nem nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, ami alapján valóban érdemes lett volna a legjobb ötvenbe kerülésre.