Puskásék a 6-3-ra emlékeztek

Hangulatos megemlékezéssel kezdődött hétfőn Budapesten az 1953. november 25-ei, londoni 6-3-as labdarúgó-mérkőzés 50. évfordulóját övező ünnepségsorozat, amelynek nyitányán az Aranycsapat három tagja, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Puskás Ferenc is megjelent.

A köszöntők előtt az angol-magyar összecsapás felejthetetlen filmkockái idézték fel a történelmi bravúrt, s a főszereplők még most is büszkén figyelték a káprázatos cseleket, gólokat s hallgatták Szepesi György örökbecsű közvetítését.

Ezután Bozóky Imre MLSZ-elnök méltatta a fantasztikus eredményt, a futballvilágban máig sokat emlegetett 90 perc hatását. "Világraszóló eredményt ért el a válogatott, a siker aranybetűkkel íródott a világ és a magyar labdarúgás történelemkönyvébe. Jólesik visszagondolni, emlékezni arra a napra" - mondta a szövetség első embere. "A játékosok példaképek lettek. Hazaszeretetből, összefogásból is példát mutattak. Ezek az értékek is hozzásegítették őket ehhez a csodálatos diadalhoz. Azt üzenik számunkra, hogy most is össze kell fogni azért, hogy a mai magyar futball a jó eredményekről és gólokról szóljon!"

Bozóky Imrét a magyar sport jelenlegi első számú vezetője, Gyurcsány Ferenc követte, aki szintén meghatottan beszélt az Aranycsapatról. "Még álmunkból felkeltve is soroljuk az összeállítást" - kezdte a sportminiszter. "Ellentmondásos, furcsa korszakban született a nagy siker. Hatása azt mutatja, hogy a politika bármennyire is ki akarja sajátítani a győzelmeket, nem sikerülhet. A dicséret mindig a játékosoknak szól. A mai napig igaz, hogy a labdarúgás a magyar sport királya, mindig is az marad." Gyurcsány Ferenc beszéde végén a legendákhoz fordult, s megköszönte nekik a fantasztikus diadalt.

Ezután a Magyar Pénzverő Rt. vezetője megajándékozta a sportembereket az ünnepi alkalomból készült emlékérmékkel. Az 1-es számú Grosics Gyula, a 2-es Buzánszky Jenő, míg a 10-es Puskás Ferenc birtokába került. Rajtuk kívül Szepesi György és az MLSZ is részesült a sorozatból. Az emlékezés keretében a Magyar Posta bélyegblokkját is bemutatták.

Az ünnepségsorozat kedden 11 órakor folytatódik: az Aranycsapat tagjai, az MLSZ, a MOB és az MLL képviselői a magyar labdarúgás emlékművét koszorúzzák meg, 19 órától pedig díszvacsorára kerül sor.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK