Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt az FTC közgyűlésén kiderült, hogy a jövőben Kovács Ádám és a Celladam-csoport lesz a zöld-fehérek új tulajdonosa. A nagy Ferencváros-szurkoló hírében álló feltaláló akkor határozta el, hogy segít szeretett klubján, amikor a májusi, Debrecen elleni botrány után hat pontot levontak a Fraditól.

Vége a találgatásoknak, hiszen Furulyás János, az FTC elnöke a keddi közgyűlés előtt kiosztotta az írásos anyagokat, amelyből kiderült, a jövőben Kovács Ádám és a Celladam-csoport lesz a zöldek tulajdonosa.

A Celladam rákszűrő tesztje számos országban hatalmas sikert aratott, s csak Kínában összesen száz rákszűrő laboratóriumot állítottak fel, ezáltal kétmillió teszt készítésére nyílt lehetőség. A Celladam közös magyar-kínai-amerikai együttműködése csak Kínában ötmilliárd dolláros forgalommal számolt, amelyből egymilliárd dollár a tiszta nyereség, s ebből a Celladam 26 százalékos részesedéssel bírt.

A Kovács Ádám nevével fémjelzett cég három esztendőn keresztül évi 400 millió forinttal szponzorálja a Ferencvárost, majd ezt követően további 300 millió kifizetésével az egyesület tulajdonosává válik. A Fotex Rt. viszont a televíziós jogok közül azokra, amelyeket nem az MLL, illetve a Football Duó birtokol - ilyenek az UEFA-kupa- és Bajnokok Ligája-mérkőzések -, továbbra is igényt tart, akárcsak a Fradi-címerrel ellátott kereskedelmi jogokra (mint például a Fradi TV, a 100% Fradi nevű újság, az ftc.hu honlap, a Fradi-viszki, a Fradi-sör - utóbbi állítólag évente közel félmilliárd forint hasznot hoz Várszegi Gábor cégének). A Fotex továbbá három esztendőn át évi 100 millió forintot fizet az FTC-nek, ellentételezésként pedig a reklámfelületek tíz százalékára tart igényt.

Az FTC közgyűlése mindössze egy ellenszavazattal elfogadta a Fotexről szóló szerződést, mint ahogy a Celladam belépését is támogatóként. Mint azt az Üllői úton megtudtuk, a nagy Fradi-drukker hírében álló Kovács Ádám akkor döntötte el, hogy segít a Ferencvárosnak, amikor hat pontot levontak az együttestől. Az FTC Rt. új igazgatósága 15 napon belül alakul meg, amelybe a Fradi és a Celladam cégcsoport eleve két-két tagot delegál, s mivel újabb támogatók beszállása sem kizárt, a grémium az érkező szponzorcégek révén is képviseltethetik magukat az elnökségben.

Az elkövetkezendő napokban személyi kérdések is szóba kerülnek, ami érinti a futballszakosztály vezetését, szerdán pedig a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága tárgyalja az ominózus május 30-ai DVSC elleni botrányt, ez ügyben a Fradi súlyos büntetésre számíthat.

Bánki József

[origo]