Vágólapra másolva!
Szerdán délután a Magyar Labdarúgó Liga Hattyúházban található központjában tartották a május 30-án rendezett FTC-DVSC bajnoki után történt rendbontás miatt elrendelt újabb, első fokú tárgyalást. A testület aztán ugyanazt az ítéletet hozta, amellyel szemben később az ügyészség törvényi kifogást emelt, vagyis a Fegyelmi Bizottság a zöld-fehér klubot 40 millió forintra büntette, a csapattól hat pontot levont, Szeiler Józsefet egymillió forintra büntette, továbbá év végéig eltiltotta a mérkőzések látogatásától, ezenkívül maradt a három zárt kapus mérkőzés is, ezt azonban a bizottság letöltöttnek tekintette.

Legutóbb rengetegen éltek a lehetőséggel. Most se titkolja el, mi a véleménye az ügyről!

Az ülés előtt dr. Kiss György, az MLL Fegyelmi Bizottságának elnöke a Ferencvárost képviselő Szeiler József ügyvezetőt és Petró László jogászt kérdezte, beleegyeznek-e, hogy nyilvános legyen az ülés, amire utóbbiak igent mondtak.

Ezúttal tehát a sajtó munkatársai is bebocsáttatást nyertek az ülésterembe, csupán a tévéstábok nem forgathattak, illetve csupán vágóképek készítésére nyílt lehetőségük. A tárgyalást rögtön az elején megszakították, elkérték az ftc.hu tudósítójának telefonját, majd kikapcsolták azt, mivel előzetesen kérték, a tárgyalás alatt ne használják a készüléket. Később ismét félbeszakadt a tárgyalás, mivel a jelenlévők tudomása szerint az FTC honlapja online közvetített az ülésteremből, mire Petró László, a Ferencváros jogásza azt kérte, más internetes oldal se tudósíthasson élőben.

Az érdemi rész a bizonyítékok ismertetésével kezdődött. Szeiler József például kijelentette, hogy a klubnak a tavaszi szezonban azért nem volt szerződése a rendőrséggel, mert utóbbi irreálisan magas összeget kért a biztosításért. A zöld-fehér egyesület a későbbiekben is kérte az adott meccseken az egyenruhások jelenlétet, ám a rendőrség elutasította az ajánlatot, mivel kevesellte a kért rendőri létszámot és a fizetni kívánt összeget. Az illetékes rendőri vezető ezt követően jelezte az Üllői úti elöljáróknak, felesleges újabb kérvényt elküldeniük, mert automatikusan negatív választ kapnak. Szeiler szerint a DVSC elleni bajnokin ezért nem kértek rendőri biztosítást.

A Ferencváros képviselői szerették volna bemutatni azt a videofelvételt, amelyen látható, amint a zárt menekülőkapuk ellenére a kerítésen több száz szurkoló mászik át, majd lepi el az oldalvonal menti területet, továbbá, hogy a lefújásig az összes menekülőkapu zárva volt, a testület azonban utóbbit nem kívánta megtekinteni. Szeiler aztán közölte, a meccs után a XVI-os és a IV-es szektoroknál kinyitották a kapukat, amelyről utóbb a mérkőzést biztosító Preventív Rt.-től nem kaptak egyértelmű állásfoglalást, azt azonban jelezték, a kapuk a nagy nyomás esetén mindenképpen kinyíltak volna.

A tárgyalás befejező szakaszában Szeiler József a bizottság kérdésére válaszolva abban tartotta magát hibásnak, hogy ünnepi műsort akart szervezni a mérkőzés után, továbbá nem tudott bűnözői fejjel gondolkodni, megelőzve ezzel a szerinte provokatív jellegű akciót.

Ezek után dr. Kiss György ismertette a testület döntését, amely szerint akárcsak az első ítéletnél, a klubot negyvenmillió forintra megbüntették, a Ferencvárostól hat pontot levontak, Szeiler Józsefet pedig december 31-ig eltiltotta a mérkőzések látogatásától, továbbá három zárt kapus mérkőzést rendelt el, ezt azonban letöltöttnek tekintette a grémium.

Az ítélet indoklása szerint a mérkőzés alatti botrányok mellett a lefújás előtt már 500 néző volt az oldalvonal mellett a játéktér közvetlen közelében, a 180 biztonsági ember pedig kevésnek bizonyult a szurkolók feltartóztatásához. Tehát az FTC Rt. rosszul mérte fel a mérkőzésben rejlő veszélyt. A találkozó lebonyolításáért Szeiler József felelt, aki nem tett meg mindent azért, hogy a rendőrséggel megállapodás szülessen a találkozó biztosításáról.

Bánki József