Vágólapra másolva!
A tavalyi győztes Ronaldo, a szintén a Real Madridban futballozó Zinedine Zidane, vagy az Arsenal csatára, Thierry Henry nyerheti el az Év labdarúgója címet. A három világklasszis személyéről 142 ország válogatottjának szövetségi kapitánya döntött szavazás útján. Mindannyian három játékost jelöltek meg, az általuk első helyre tett 5, a másodikra 3, míg a harmadikra beírt 1 pontot kapott.

A brazil Ronaldo tavalyi sikere mellett 1996-ban és 1997-ben is kiérdemelte ezt a megtiszteltetést, míg a francia világ- és Európa-bajnok Zidane kétszer, 1998-ban és 2000-ben lett első a voksoláson. Az irányító honfitársa, a szintén vb- és Eb-győztes Henry először lehet a legjobb, az Arsenal támadója eddig még a végső hármasnak sem volt tagja.

A nőknél a világ száz szakvezetője voksolt: az amerikai Mia Hamm sorozatban harmadszor kaphatná meg a büszke címet, mellette a 2003-ban világbajnok német Birgit Prinz, valamint a svéd Hanna Ljungberg van versenyben.

Egy évvel korábban a férfiaknál Ronaldo 387 ponttal végzett az első helyen, megelőzve a német Oliver Kahnt (171) és Zidane-t (148). A nők versengésében Hamm 161 pontot gyűjtött, s nyert Prinz (96), illetve a kínai Sun Wen (58) előtt.

A díjkiosztásra a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bázeli gáláján, december 15-én kerül sor, a legjobb férfi és női labdarúgó mellett elismerésben részesül az év csapata (a FIFA-világranglista éllovasa) és a legtöbbet fejlődött együttes, s átadják a FIFA elnöki díját, valamint a Fair Play-elismeréseket.